MuziekOrgel
Aanpassing orgel gereformeerde gemeente Tholen

De Mixtuur van het Van Oeckelen/Steendamorgel in de gereformeerde gemeente van Tholen is aangepast. Dit gebeurde op verzoek van de organisten.

Redactie muziek
Het Van Oeckelen/Steendamorgel in Rehobothkerk van Tholen. beeld gereformeerde gemeente Tholen.
Het Van Oeckelen/Steendamorgel in Rehobothkerk van Tholen. beeld gereformeerde gemeente Tholen.

De oorspronkelijke Mixtuur IV sterk werd nauwelijks gebruikt vanwege de hoge samenstelling in de bas van dit register. Het orgel, gebouwd in 1841 door Petrus van Oeckelen voor de rooms-katholieke Academie- of Broerenkerk in Groningen, bezat aanvankelijk een aangehangen pedaal. Dit is mogelijk de reden van de hoge samenstelling van de Mixtuur in de bas. In 1867 werd het instrument uitgebreid met een zelfstandig pedaal. In augustus van dit jaar heeft orgelbouwer Sicco Steendam de Mixtuur in zijn geheel aangepast. Het effect daarvan is het grootst in de bas, die een lagere samenstelling kreeg. Daardoor klinkt het register milder en logischer qua verloop. Dankzij de aanpassing is de Mixtuur breed inzetbaar in combinatie met andere registers.

Het Van Oeckelenorgel kwam niet ongeschonden de tijd door. In 1898 verkochten de rooms-katholieken het instrument aan de Groningse Parklaankerk, omdat ze het niet geschikt vonden voor hun nieuwe kerk. Laatstgenoemde kerk sloot in 1982 zijn deuren. In 1986 verwierf Steendam het Van Oeckelenorgel. Het instrument onderging verschillende dispositiewijzigingen, uitgevoerd door Van Oeckelen zelf en door Dekker en Mense Ruiter. In 1925 verdwenen de kas en het front, omdat de architect van de nieuwe Parklaankerk onvoldoende ruimte voor het Van Oeckelenorgel had gereserveerd.

Steendam restaureerde en reconstrueerde het instrument naar de situatie van 1841/1867 en plaatste het in de Rehobothkerk in Tholen. De ingebruikname vond in 2004 plaats. Adviseur was ir. Dirk Bakker. De bijna 10 meter hoge orgelkas is gereconstrueerd naar voorbeeld van instrumenten in Strijen en Garmerwolde.

De organisten van de Rehobothkerk zullen het orgel met de gewijzigde Mixtuur presenteren tijdens een samenzangavond op 18 januari 2025. Dan nemen Jaco Akershoek, Bram Bout, Bart Burger, Paul Heijboer, Willem de Jonge, Arie Knulst, Eric Quist en Peter Wildeman plaats achter de klavieren. Het aangepaste instrument is ook eerder te horen tijdens een samenzangavond met de koren van Bram Bout op 28 september.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer