MuziekJong talent
Toch subsidie voor ontwikkeling jong muzikaal talent

Zes instellingen die zich inzetten voor de ontwikkeling van jong muzikaal talent kunnen opgelucht ademhalen. Minister Bruins (OCW) verleent hen de komende jaren toch een subsidie van jaarlijks 1,9 miljoen euro. Dat bleek op Prinsjesdag.

Redactie muziek
Harpiste Oxana Thijssen was prijswinnaar van het Prinses Christina Concours in 2009, 2011 en 2013. Beeld Prinses Christina Concours, Majanka Fotografie.
Harpiste Oxana Thijssen was prijswinnaar van het Prinses Christina Concours in 2009, 2011 en 2013. Beeld Prinses Christina Concours, Majanka Fotografie.

De bewindsman erkende dinsdag dat door de besluiten van het Fonds voor Cultuurparticipatie een knelpunt is ontstaan bij de talentontwikkeling in de klassieke muziek. „Op het terrein van talentontwikkeling was geen enkele aanvraag geheel gehonoreerd waardoor de doorstroom naar de professionele sector onder druk komt te staan”, valt te lezen in de Besluiten Culturele basisinfrastructuur 2025-2028. „Daarom is jaarlijks een bedrag van 1,9 miljoen vrijgemaakt waarmee het Fonds voor Cultuurparticipatie een meerjarige regeling kan opzetten om talentontwikkeling in de klassieke muziek te behouden.”

Begin juli werd bekend dat het Fonds voor Cultuurparticipatie adviseerde om de subsidies voor de Nationale Jeugdorkesten Nederland, het Ricciotti Ensemble, de Nationale Kinder- en Jeugdkoren, het Prinses Christina Concours, het Nederlands Vioolconcours en de stichting Britten voor Jong Muziektalent te stoppen. Niet alleen deze instellingen waren vervolgens in rep en roer. Nog dezelfde maand stuurden elf belangenorganisaties uit de muzieksector de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een brandbrief. Daarin riepen ze de bewindsman op snel in actie te komen om een dreigende catastrofe te voorkomen én om de toekomst van Nederlands muzikaal talent te koesteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer