MuziekDirigent
Gedwongen vertrek dirigent Jos van Immerseel (78) bij eigen Anima Eterna

De Belgische dirigent en oprichter van Anima Eterna, Jos van Immerseel (78), moet gedwongen vertrekken bij ‘zijn’ orkest. Aanhoudend agressief gedrag is een van de redenen.

Redactie muziek
Dirigent Jos van Immerseel. beeld Anima Eterna
Dirigent Jos van Immerseel. beeld Anima Eterna

Dat stelde het orkestbestuur maandag in een verklaring op de site van Anima Eterna. Maar Van Immerseel laat zich niet zomaar wegsturen.

Van Immerseel – een van de bekendste dirigenten van België – riep het orkest in 1987 in het leven. Volgens het orkestbestuur heeft de dirigent als een ware pionier in de herontdekking van het romantische repertoire tot het begin van de twintigste eeuw op historische instrumenten ervoor gezorgd dat het orkest tot de toonaangevende ensembles in Europa en de wereld behoort. Het leidde tot tal van bekroonde opnames.

Ondanks al die mooie momenten moet Van Immerseel toch zijn biezen pakken. Na „tal van vruchteloze pogingen” om elkaar te vinden, ziet het bestuur „spijtig genoeg geen andere uitweg dan het beëindigen van de werkrelatie vanwege aanhoudend agressief gedrag en regelmatige inbreuken op de contractuele verplichtingen.”  Wat de meningsverschillen ook mogen zijn, ze kunnen een dergelijk gedrag niet rechtvaardigen, stelt het orkestbestuur.

VRT NWS bevroeg Marc Janssens van de Belgische radiozender Klara over de kwestie. Volgens Janssens kon Van Immerseel het niet verkroppen dat zijn orkest door andere dirigenten werd geleid. De dirigent bleef tegenwerken, waardoor het bestuur heeft ingegrepen.

Volgens de Belgische zender legt Van Immerseel zich niet bij zijn ontslag neer en heeft hij een advocaat in de arm genomen. Die spreekt van lasterlijke en leugenachtige aantijgingen en kondigt juridische stappen aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer