Geplaagde Trump mikt op langlopende rechtszaak
Als het aan de advocaten van Donald Trump ligt, gaat de rechtszaak die donderdag begon met zijn voorgeleiding, nog jaren duren. „Niet snelheid maar grondigheid moet voorop staan”, zei advocaat John Lauro.
Oud-president Trump meldde zich donderdagmiddag 16.00 uur (22.00 uur Nederlandse tijd) bij het E. Prettyman Courthouse in Washington D.C. Daar werd hij formeel aangehouden. Vervolgens liet de rechter hem een half uur wachten in de rechtszaal. Daar waren onder andere ook drie politieagenten aanwezig die bij de bestorming op 6 januari 2021 het Capitool bewaakten. Twee van de aanwezige agenten raakten daarbij gewond. De derde werd achtervolgd door de woedende menigte.
Na dat half uur wachten opende rechter Tanya Chutkan de zitting en kreeg Trump persoonlijk de viervoudige aanklacht te horen. Kort samengevat wordt de ex-president beschuldigd van het ondermijnen van de verkiezingsuitslag en de machtsoverdracht. Zoals verwacht verklaarde Trump op alle vier de punten onschuldig te zijn.
Eerlijk proces
De rechter bepaalde dat Trump het proces in vrijheid mag afwachten, mits hij zich aan de voorwaarden houdt. Dat betekent dat hij geen contact zoekt met getuigen in de zaak, tenzij dit via zijn advocaat gebeurt. Verder mag hij geen andere strafbare feiten begaan.
De volgende zitting is op 28 augustus. Dan zal ook vastgesteld worden wanneer de inhoudelijke behandeling begint. Terwijl openbaar aanklager Jack Smith een voortvarende behandeling van de zaak wil, zeggen advocaten van de oud-president vooral veel tijd nodig te hebben om de aanklacht te bestuderen en tegenbewijs te verzamelen.
Bovendien dringen deze advocaten aan op verplaatsing van de rechtszaak. Ze stellen dat Trump in het overwegend Democratisch stemmende Washington geen eerlijk proces kan verwachten. Advocaat Lauro noemde tegenover omroep CBS de conservatieve staat West Virginia als een beter alternatief. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat de rechtbank aan deze verzoeken tegemoet komt.
Trieste dag
Trump zelf zei donderdag al bij zijn vertrek uit New Jersey naar Washington D.C. dat hij slachtoffer is van een heksenjacht. „Dit is vervolging van een politieke tegenstander.” Ook betwistte hij de verkiezingsuitslag ongedaan te hebben willen maken. „Het ging me om een eerlijke uitslag.”
Na afloop zei de oud-president dat donderdag een „zeer trieste dag voor Amerika” was. Verschillende Republikeinse leiders noemen de rechtszaak een showproces waarmee de regering-Biden een politieke tegenstander probeert uit te schakelen.
Trumps advocatenteam zegt te hebben gezworen de beschuldigingen agressief te zullen bestrijden. „Trump was oprecht van mening dat hij het goede voor Amerika zocht. De veronderstelling dat hij bewust loog, klopt van geen kant”, zei advocaat Lauro.
Tegelijk ziet de oud-president er een voordeel in dat het proces waarschijnlijk zal samenvallen met de komende verkiezingscampagne. In een interview met Fox News zei Trump dat hij nu nog eens voor het oog van het Amerikaanse volk in de rechtbank haarfijn kan uitleggen wat er bij de vorige verkiezingen is gebeurd.
Moeilijk
Verkiezingsanalisten zijn verdeeld over de kwestie of het proces Trump helpt in zijn campagne voor de komende verkiezingen. Tot nu toe heeft hij de wind in de zeilen. Maar Michael Duncan, een Republikeinse adviseur die samenwerkt met senator Mitch McConnell, zegt: „Als dit proces het gesprek bepaalt dat we de komende anderhalf jaar gaan voeren, zal het moeilijk worden voor de Republikeinen, vooral in voorstedelijke gebieden. De swingende kiezer wil geen president die druk is met het verleden. Die wil een leider met visie voor de toekomst.”