Buitenland
Onderzoek naar rol van Trump in Capitoolrellen

De jury die onderzoekt of mensen vervolgd moeten worden voor hun aandeel in de Capitoolrellen, heeft ex-president Donald Trump laten weten dat ze ook zijn rol onder de loep neemt. Dat kan leiden tot een tweede federale aanklacht tegen hem.

Oud-president Donald Trump op een campagnebijeenkomst in West Palm Beach, Florida, 15 juli. beeld AFP, Giorgio Viera
Oud-president Donald Trump op een campagnebijeenkomst in West Palm Beach, Florida, 15 juli. beeld AFP, Giorgio Viera

In het onderzoek is de centrale vraag of Trump aanhangers heeft aangezet om op 6 januari 2021 het gebouw van het Amerikaanse Capitool te bestormen. Daarmee wilden de relschoppers de stemming van het Congres waardoor Joe Biden aan de macht kwam een halt toeroepen. Verder onderzoekt de ”grand jury” ook de inspanningen van Trump om de overwinningen van Biden in meerdere staten ongedaan te maken.

Volgens de krant USA Today stuurt justitie altijd brieven naar mensen tegen wie een onderzoek loopt. Ze zijn bedoeld om hen te laten weten dat ze zullen worden opgeroepen om te getuigen over hun daden. Tevens is zo’n brief een waarschuwing dat de mogelijkheid bestaat te worden gearresteerd. Voormalig openbaar aanklager Brandon Grack zegt op grond van zijn eigen ervaring dat Trump mogelijk al volgende week kan worden aangeklaagd.

Amerikaanse media meldden dat onder anderen oud-vicepresident Mike Pence en Trumps schoonzoon Jared Kushner zijn opgeroepen om te getuigen.

Politiek proces

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Iowa trok Trump dinsdagavond fel van leer tegen Jack Smith, de openbaar aanklager die het strafrechtelijk onderzoek naar de Capitoolrellen leidt. De voormalige president noemde Smith „een gestoorde aanklager. Een vervelend, afschuwelijk mens”.

Trump ziet het onderzoek en een mogelijke aanhouding als inmenging in de verkiezingsstrijd voor het presidentschap. Hij verwijt de regering-Biden het justitieapparaat te gebruiken om hem als Republikeins kandidaat uit te schakelen. Ook een aantal partijgenoten deelt dat. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Kevin McCarthy, zei: “Onlangs steeg president Trump in de peilingen en overtrof hij president Biden. Dus wat doen ze nu? Ze gebruiken nu justitie om achter hun belangrijkste tegenstander aan te gaan.”

Daarin staat Trump niet alleen. Afgevaardigde Matt Gaetz kondigde dinsdag een wetsvoorstel aan dat juridische onderzoeken naar voormalig president Trump blokkeert. „Ze vallen onze democratie aan en houden zich nu bezig met verkiezingsinmenging”, aldus Gaetz. Hij zei te beseffen dat zijn voorstel nooit wet zal worden. „Maar door hoofdelijke stemming aan te vragen, wil ik laten zien wie voor eerlijke verkiezingen is en wie het justitieonderzoek wil gebruiken om een kandidaat buiten spel te zetten.”

Afgevaardigde Jim Jordan, de voorzitter van de juridische commissie, dreigde de financiering van het ministerie van Justitie en de FBI te verlagen. Hij vindt namelijk dat de instellingen gebruikt worden als wapen voor politieke doeleinden.

Terughoudend

Anders dan in het Huis van Afgevaardigden zijn Trumps partijgenoten in de Senaat in het algemeen terughoudend. Enkelen zeggen dat het problematisch wordt om hem zonder meer te steunen nu er een tweede federale aanklacht tegen hem in de lucht hangt. Trump is eerder formeel aangehouden vanwege het bezit van geheime documenten. Dat onderzoek loopt nog.

Senator John Barrasso is het enige hooggeplaatste lid van de Republikeinse fractie die het ministerie van Justitie beschuldigt van politieke motieven. „De regering zet haar honden in op de voormalige president van de Verenigde Staten en hun meest geduchte tegenstander”, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer