Buitenlandamerikaanse presidentsverkiezingen
Trump aangeklaagd: leugens leidden tot bestorming van het Capitool

De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet donderdag in Washington voor de rechter verschijnen. Hij wordt aangeklaagd omdat hij in 2020 probeerde de verkiezingsuitslag ongeldig te verklaren.

Aanhang van Trump bestormt op 6 januari 2021 het Capitool. De oud-president wordt aangeklaagd voor zijn poging om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken. beeld EPA, Alex Edelman
Aanhang van Trump bestormt op 6 januari 2021 het Capitool. De oud-president wordt aangeklaagd voor zijn poging om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken. beeld EPA, Alex Edelman

Dinsdag werd bekend dat speciaal aanklager Jack Smith de oud-president beschuldigt van pogingen om de verkiezingswinst van zijn Democratische rivaal Joe Biden ongedaan te maken. In de aanklacht staat dat Trump wist dat de verkiezingen netjes verliepen en hij desondanks bleef liegen om „een intense sfeer van wantrouwen en woede te creëren en het publieke vertrouwen in de verkiezingen uit te hollen”. Het is de derde strafklacht in enkele maanden tijd.

Tijdens een persconferentie zei Smith dat Trump de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw, waarbij vijf doden vielen, heeft veroorzaakt. „De bestorming in de hoofdstad van ons land op 6 januari 2021 was een ongekende aanval op de zetel van de Amerikaanse democratie. Zoals in de aanklacht staat, werd deze aangewakkerd door leugens van de beklaagde, gericht op het belemmeren van de fundamentele functie van de Amerikaanse overheid.”

In deze nieuwe zaak wordt Trump voor vier zaken aangeklaagd, waaronder drie samenzweringen. De eerste is een samenzwering om te ondermijnen door fraude en misleiding met als doel het tellen van de stemmen en het bekrachtigen van de verkiezingsuitslag te belemmeren.

De tweede is een samenzwering om een officiële procedure te dwarsbomen. Het gaat daarbij om de bijeenkomst in het Capitool waar de uitslag van de verkiezing werd bekrachtigd. De derde aanklacht is dat hij de bekrachtiging van de verkiezingswinst van Joe Biden tegenwerkte. Als laatste wordt hij aangeklaagd voor het ondermijnen van het stemrecht van burgers in een poging de verkiezingsuitslag ongedaan te maken.

Vertrouwelingen

Behalve Trump kunnen zes van zijn vertrouwelingen een aanklacht verwachten. Daaronder zijn Rudy Giuliani (de belangrijke adviseur van Trump) John Eastman (de advocaat die Mike Pence onder druk zette om de uitslag ongeldig te verklaren) en Sidney Powell (de advocate die zei bewijs te hebben dat er in Georgia op grote schaal ongeldige stemmen ten gunste van Biden waren meegeteld). Aanklager Smith zei dinsdag dat het een „snelle rechtszaak” zal zijn.

In een bericht op zijn sociale medium Truth Social heeft Trump het over de „gestoorde” speciaal aanklager Jack Smith en over een valse aanklacht. Trumps campagneteam zegt dat hij zich altijd aan de wet hield. Het omschrijft de aanklacht als een politiek proces dat doet denken aan nazi-Duitsland. Met die opmerking heeft Trump de toorn van een aantal Joodse organisaties op zich geladen. Zij vinden die vergelijking volstrekt ongepast.

Partijdig

Verschillende Republikeinse volksvertegenwoordigers zeggen dat er sprake is van een partijdige justitie. Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, wordt volgens hen door de rechter gespaard, terwijl hij zich schuldig maakte aan malversaties. Trump wordt wel aangepakt. Kevin McCarthy, hoofd van de Republikeinse fractie, tweette: „Republikeinen zullen de waarheid over B.V. Biden en het partijdige rechtssysteem blijven blootleggen.”

Ron DeSantis, de Republikeinse gouverneur van Florida en presidentskandidaat, zegt dat het overheidsapparaat tot „een politiek wapen” is gemaakt om politieke tegenstanders te vervolgen.

Mike Pence, Trumps vice-president, daarentegen zegt in een verklaring. „Iemand die zich boven de grondwet plaatst, mag nooit president van de Verenigde Staten worden.” De Republikeinse presidentskandidaat Asa Hutchinson herhaalde dat Trump „moreel verantwoordelijk is voor de aanval op onze democratie. Nu zal ons justitiesysteem bepalen of hij ook strafrechtelijk verantwoordelijk is.”

Zoals verwacht zijn Democraten positief over de aanklacht. „Niemand staat boven de wet, ook Trump niet”, verklaarden kopstukken Chuck Schumer en Hakeem Jeffries. „Deze aanklacht moet nu verder door het rechtssysteem, zonder politieke of ideologische bemoeienis. We moedigen zowel aanhangers als critici van Trump aan om deze zaak vreedzaam voor de rechtbank te laten verlopen.”

Trump grijpt de aanklacht aan om onder zijn aanhang fondsen te werven, meldden media in de VS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer