Zomerrecept: eenpansgerecht met pasta
Rond Hemelvaartsdag kampeerden we een paar dagen op een terrein met minimale voorzieningen. Om een idee te geven: afwassen moest je doen aan een aanrechtje in de openlucht in een hoek van het terrein – met alleen koud water.
Maar ook onder spartaanse omstandigheden kun je heerlijk eten op een camping. De grote familie op het veldje naast ons had daar zelfs zo ongeveer een dagtaak aan. Of we nu naar de kerk gingen of een rondje gingen fietsen: bij vertrek en terugkomst zaten zij steeds al snijdend, roerend en keuvelend rond een skottelbraai maat XL. Op een gegeven moment werden er zelfs asperges geschild voor het hele gezelschap. Respect voor de vrijwilligers die de hoop vaat die bij uitgebreid koken en eten hoort aan dat aanrechtje schoon moesten zien te krijgen.
De moraal van het verhaal en de charme van kamperen: met weinig middelen kan een mens zich prima redden. Wij koken al jaren met één antiek brandertje. De bijbehorende pannen zijn zo oud als de weg naar Rome. Van de complete set nemen we alleen de kleinste en de grootste mee. De eerste is voor thee- en koffiewater. De tweede is groot genoeg voor eenpansmaaltijden. Als je maar één pit tot je beschikking hebt, ontwikkel je een voorkeur voor dergelijke gerechten. Recent uitgeprobeerd: dat lukt ook met pasta.
: