Kerk & religieVerkoop monumentale kerk

Groningers beginnen stichting om Petruskerk voor Woldendorp te behouden; „Het voelt of de kerk ons wordt afgepakt”

De onrust over de verkoop van de Petruskerk in Woldendorp is nog niet voorbij. Een stichting in oprichting wil de kerk met het huidige aanzicht voor het Noord-Groningse dorp behouden. „De kerk dreigt een privéproject te worden.”

Jan van Reenen
28 October 2024 17:07
Historicus Otto Knottnerus bij de Petruskerk in het Groningse Woldendorp. „Bij de verkoop is het dorp niet geraadpleegd.” beeld RD, Anton Dommerholt
Historicus Otto Knottnerus bij de Petruskerk in het Groningse Woldendorp. „Bij de verkoop is het dorp niet geraadpleegd.” beeld RD, Anton Dommerholt

De Petruskerk staat aan de rand van het dorp, dat tegen de Eems aanligt. Het kerkgebouw op de wierde dateert uit de dertiende eeuw. Het heeft kleine ramen, die pas op grotere hoogte beginnen, wat duidt op een romaanse bouwstijl. In de loop van de jaren is een deel ervan gesloopt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk beschadigd. Daarna is ze in stijl herbouwd.

Het hek bij de ingang is dicht. Daar staat Otto Knottnerus, initiator van het verzet tegen de plannen rondom de kerk. De socioloog en historicus uit Slochteren heeft goede contacten met Woldendorper Addy Adams. In diens huis, met uitzicht op de kerk, vertelt hij wat er gebeurd is en wat de plannen zijn. Knottnerus zegt geschrokken te zijn toen hij er twee maanden geleden achter kwam dat de Petruskerk verkocht is aan een „niet passende” partij.

„Het dorp is bij de verkoop niet geraadpleegd” - Otto Knottnerus, Groningse historicus

De kerkenraad van de protestantse gemeente Eems-Dollard mag toch zelf beslissen aan wie ze de kerk verkoopt?

Knottnerus: „Dat mag natuurlijk, maar nu de kerk aan een particulier is verkocht, dreigt ze een privéproject te worden. Verval ligt op de loer en openstelling is niet gegarandeerd. Voor dorpelingen voelt het alsof hun kerk wordt afgepakt. Bovendien is het dorp bij de verkoop niet geraadpleegd. Toen we medio oktober een bijeenkomst hielden, was er veel belangstelling van dorpelingen.

De kerk is in maart voor ongeveer 10.000 euro verkocht aan Amsterdammers en is nu te koop voor 495.000 euro. Die prijs is niet op te brengen door het dorp. Er moest wat gebeuren.”

En, wat is er gebeurd?

„We hebben een spandoek gemaakt met daarop de tekst ”De kerk is van ons Woldendorpers” en hebben die bij de kerk gezet. De nieuwe eigenaars van de kerk kwamen daarop met een aantal mensen naar de kerk toe en verscheurden het spandoek. Ook was men bezig met de graven op het kerkhof. Dat mag niet, omdat het gaat om een archeologisch terrein. Toen hebben we de politie gebeld.”

Wat gaan de Woldendorpers nog meer doen?

„Er is een stichting in oprichting. Daarin zitten mensen uit het dorp en de omgeving. We willen ook met de kerkelijke gemeente in gesprek. De stichting moet fungeren als waakhond ter bescherming van de Petruskerk.

Daarnaast gaat er een brief uit naar het bestuur van de Silas Groep (een adviesorganisatie voor verkoop van kerken, red.) en naar de Protestantse Kerk in Nederland in verband met de verkoop van de kerk. De brief wordt getekend door erfgoedvereniging Bond Heemschut, Stichting Landschap Oldambt, de dorpsvereniging van Woldendorp en gemeenteleden van de protestantse gemeente in Haule in Friesland. In de brief wordt de zorg uitgesproken dat de adviseurs van de Silas Groep deze omstreden verkoop in de hand hebben gewerkt en daarmee ook de kerkelijke gemeente hebben benadeeld.”

Knottnerus bij de Petruskerk in het Groningse Woldendorp. beeld RD, Anton Dommerholt

Wat hebben de Friezen ermee te maken?

„In Haule is de dorpskerk op een soortgelijke manier verkocht, aan dezelfde personen in Amsterdam. Gemeenteleden hebben bezwaar aangetekend tegen de verkoop, maar ze verloren de kerkelijke procedure.”

Wat wilt u bereiken?

„Wij willen dat er activiteiten in de kerk gehouden kunnen worden en dat mensen er naar binnen kunnen gaan. Wij vinden het niet erg als een goede ontwikkelpartij de kerk koopt. Om dat mogelijk te maken, zou de prijs wel drastisch moeten zakken. Kerk en kerkhof moeten goed onderhouden worden. Aanvankelijk waren we bang dat er huizen om de kerk gebouwd zouden worden, als ontwikkelingsplan, maar dat lijkt gelukkig geen optie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer