De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) heeft dinsdag een twaalfpuntig actieplan van de commissie Seksueel geweld aangenomen. De aanbevelingen ontstonden op basis van een onderzoeksrapport over misbruik binnen de kerk.
Het plan werd aangenomen tijdens de synode van de EKD, die van zondag tot woensdag in Würzburg werd gehouden.
Dit voorjaar verscheen een onafhankelijk onderzoeksrapport met de titel “Onderzoek naar het in het reine komen met geseksualiseerd geweld en andere vormen van misbruik”. Het rapport van de Duitse organisatie ForuM, waaraan drie jaar was gewerkt, toonde het misbruik aan van ten minste 9355 kinderen en jongeren binnen de EKD, in de periode na 1946. Hiervoor zijn 3497 daders verantwoordelijk, aldus het rapport.
De verschijning van het rapport schokte de EKD. „Het is duidelijk dat wij in onze kerk structuren hebben die de daders ondersteunen,” zei raadsvoorzitter Kirsten Fehrs dit voorjaar.
Commissie
In 2022 riep de EKD de commissie Seksueel geweld in het leven. Zij heeft de 46 aanbevelingen uit het onderzoeksrapport van ForuM samengevat in een plan met twaalf concrete voorstellen op het gebied van preventie en verwerking. Ook moet er volgens de commissie in de opleiding van predikanten en kerkelijk werkers meer aandacht komen voor seksueel geweld.
Daarnaast is voor slachtoffers het netwerk ”Betroffenen-Netzwerks (BeNe)” opgericht, vertelde Nancy Janz tijdens de synode namens de commissie. Het gaat om een website waar mensen uit de Evangelische Kerk die getroffen zijn door seksueel geweld via fora in een veilige omgeving ervaringen kunnen uitwisselen. Het doel van het platform is om de vereenzaming van slachtoffers tegen te gaan.
Tijdens de synode zaten enkele misbruikslachtoffers op de tribune, maar voor hen was er geen mogelijkheid om te spreken.
Spagaat
Voor de slachtoffers gaat de commissie niet snel genoeg, terwijl de kerk moeite heeft met de hoge kosten die aan de afwikkeling van de zaken verbonden zijn, aldus Janz. „De kerk zit in een spagaat.”
Het zal niet eenvoudig zijn om het twaalfpuntenplan door te voeren in de hele EKD, zei Matthias Schwarz, eveneens lid van de commissie Seksueel geweld, tijdens de synode. Hij merkte op dat het risico bestaat dat het uitvoeren van de actiepunten uitgesteld wordt. Daar komt bij dat de Evangelische Kerk in Duitsland is samengesteld uit zo’n twintig landskerken, die onafhankelijk beslissingen kunnen nemen en het actieplan dus op hun eigen manier kunnen interpreteren. Ook dat belemmert adequaat handelen, aldus Schwarz.
Het twaalfpuntenplan werd vervolgens zonder stemming aangenomen. Synodevoorzitter Anna-Nicole Heinrich sprak de wens uit dat de hele protestantse kerk in Duitsland „consequent en zonder mitsen en maren” mee zal doen aan de uitvoering van de actiepunten.