De bestrijding van seksueel misbruik binnen de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) wordt een van haar topprioriteiten, aldus Annette Kurschus. De nieuwe voorzitter van de EKD-raad hield woensdag haar eerste persconferentie.
De synode van de EKD, die woensdag werd afgesloten, sprak uitvoerig over het onderwerp seksueel misbruik. Zo besloot de vergadering dat slachtoffers van seksueel geweld in kerkelijke tuchtprocedures beter beschermd moeten worden.
Kurschus, die woensdagochtend werd gekozen als nieuw boegbeeld van de Duitse volkskerk, zei zich hierdoor nog meer gedrongen te voelen om het misbruik aan te pakken. Tegelijkertijd voelt zij niet veel voor het instellen van een zogenoemde waarheidscommissie. Zo’n commissie hoort slachtoffers en brengt daarover een rapport uit, maar stelt daar geen straffen voor daders tegenover. „We zijn nooit in het bezit van de waarheid en zullen de waarheid ook nooit kunnen definiëren”, stelde Kurschus.
Als tweede belangrijke thema voor de EKD de komende zes jaar noemde zij, aldus de protestantse nieuwsdienst Idea, de inzet voor een menswaardige behandeling van vluchtelingen in de samenleving en aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Verder wil Kurschus –die dr. Heinrich Bedford-Strohm opvolgde– zich sterk maken voor „de bescherming van het leven in zijn totale veelvoud.” Zij verwees hierbij naar de klimaatverandering, het uitsterven van soorten en de massale vernietiging van middelen van bestaan. Bovendien moet de kerk zich inzetten voor de bescherming van het ongeboren leven en het levenseinde – al zijn er op dit terrein „geen alomvattende antwoorden en al helemaal geen eenvoudige antwoorden”, zo zei de nieuwe raadsvoorzitter.
De Evangelische Kerk in Duitsland heeft te kampen met sterk teruglopende inkomsten, bleek tijdens de synode. Het afgelopen jaar daalden de inkomsten uit de kerkbelasting met 5,4 procent tot 5,6 miljard euro. Ondanks een stijging van 3,5 procent in de eerste drie kwartalen van dit jaar, is er momenteel sprake van een daling van de inkomsten uit de kerkbelasting met 3,7 procent ten opzichte van 2019. Vanwege de economische gevolgen van de coronapandemie krijgen veel regionale kerken te maken met „pijnlijke bezuinigingen”, zei financieel raadslid Andreas Barner maandag.
De EKD plant ook forse bezuinigingen op de lange termijn. De prognose is dat het aantal leden van de protestantse regionale kerken in 2060 naar verwachting zal halveren en dat de belastinginkomsten in vergelijkbare mate zullen dalen.