Het was een opmerkelijke advertentie die zaterdag (9 november) in het Reformatorisch Dagblad stond. Een zestal kerken deed een paginagrote oproep aan jongeren en ouderen om voor een baan in het christelijk-reformatorisch onderwijs te kiezen.
Jan Bakker, voorzitter van het bestuurdersoverleg van de reformatorische scholen voor vo, mbo en hbo, is heel blij met de oproep van de kerken. „We ervaren dit als een steun in de rug”, zegt hij desgevraagd. „Veel scholen hebben dringend behoefte aan leerkrachten, vakdocenten of ondersteunend personeel. Het kost vaak veel moeite om de roosters rond te krijgen, ook omdat steeds meer parttimers in het onderwijs werken.”
Het thema kwam aan de orde tijdens het jaarlijkse overleg dat besturen van christelijk-reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs hebben met een zestal kerken, zegt Bakker. Dat overleg is bedoeld voor het bespreken van actuele zaken en ontwikkelingen in de samenleving en elkaar waar dat nodig is, te helpen en te steunen. De betrokken kerkverbanden zijn de Hersteld Hervormde Kerk, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.
„Als gereformeerde gezindte hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de opvoeding van onze jeugd” - Jan Bakker, voorzitter van het bestuurdersoverleg van de reformatorische scholen voor vo, mbo en hbo
Bakker geeft aan dat de nood in het christelijk-reformatorische onderwijs „prangend” is. „De vacatures in het onderwijs vormen een van onze grote knelpunten. We staan voor een grote uitdaging. Ik ben blij dat de kerken zich op dit punt gezamenlijk uitspreken. We voelen dit echt als een steun in de rug. De band tussen kerk, gezin en onderwijs is heel belangrijk. Als gereformeerde gezindte hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de opvoeding van onze jeugd. Die moeten we niet aan seculiere scholen overlaten.”
Bakker beseft dat een baan in het onderwijs niet altijd gemakkelijk is, zeker niet in een tijd waarin het gezag onder druk staat. „Je moet van onze jongeren houden en een intrinsieke drijfveer hebben om als docent aan de slag te gaan en hen te vormen volgens Bijbelse normen en waarden. Als je gemotiveerd bent, dan is er veel mogelijk.”
Zij-instromers
Het zal tijd kosten om het probleem op te lossen, erkent Bakker. „Met een opleiding ben je gauw vier jaar bezig. Maar het is ook mogelijk om als zij-instromer voor het onderwijs te kiezen. Zij-instromers kunnen al op korte termijn aan het werk. Dat gebeurt gelukkig ook, in behoorlijke mate zelfs. Het gaat dan om mensen die in andere sectoren werkzaam zijn, maar de verantwoordelijkheid voelen om het onderwijs in te gaan. Sommigen hebben al wat langer getwijfeld of ze de stap zouden zetten. Met deze oproep geven de kerken ze misschien net dat duwtje dat ze nodig hebben.”
Bakker hoopt dat vooral meer mannen zullen kiezen voor het onderwijs. „Onze jeugd wordt momenteel door vrouwen opgevoed; er zijn ook stevige mannen nodig – die kennen het jongensbrein en jongens kunnen zich aan hen optrekken. Maar we zijn natuurlijk blij met elke aanmelding.”