Sinds 1946 9.355 slachtoffers van misbruik in Duitse EKD
Sinds 1946 werden in de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) ten minste 9355 kinderen en jongeren slachtoffer van seksueel misbruik.
Het aantal slachtoffers is veel hoger dan eerder werd aangenomen. Bovendien zijn deze officiële aantallen vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg. Veel slachtoffers hebben uit schaamte of angst namelijk nooit een klacht ingediend of aangifte gedaan.
Dat bleek donderdagmiddag bij de presentatie van het langverwachte rapport over seksueel misbruik in de EKD. Het rapport, 860 bladzijden dik, werd gepresenteerd en toegelicht in het hoofdkantoor van de EKD, in Hannover. De protestantse EKD is met circa 20 miljoen leden, na de RKK, de grootste kerk in Duitsland.
Raadsvoorzitter Kerstin Fehrs kondigde meteen maatregelen aan om seksueel misbruik in de toekomst te voorkomen en om als kerk klachten beter in ontvangst te nemen en te verwerken.
Het aantal beschuldigden sinds 1946 is 3497, van wie ongeveer een derde dominee of voorganger is. Tot nu toe ging de EKD uit van ongeveer 900 slachtoffers van misbruik.
„Als EKD nemen we de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de resultaten worden omgezet in concrete maatregelen,” zei mevrouw Fehrs donderdagmidag in Hannover. De raadsvoorzitter kondigde aan dat de getroffenen mogen meebeslissen over de consequenties van het misbruikrapport.
Detlev Zander, die de getroffenen vertegenwoordigt, sprak donderdag van een „gitzwarte dag” voor de EKD. De getroffenen wachten al jaren op dit onderzoek, zei Zander, die lid is van de adviesraad voor het misbruikonderzoek. Hij noemde het federalisme in de EKD –dit kerkgenootschap vormt een lappendeken van een twintigtal onafhankelijke regionale kerken– een „pijler van misbruik”. De onafhankelijkheid van de zogeheten Landeskirchen voorkwam dat seksueel geweld goed, eenvormig en effectief werd aangepakt. Zander riep op tot de oprichting van een overkoepelend orgaan om uniforme normen te ontwikkelen voor het omgaan met misbruik.
Het onderzoek is uitgevoerd door de interdisciplinaire onderzoeksvereniging “ForuM - Onderzoek naar de verwerking van seksueel geweld en andere vormen van misbruik in de Protestantse Kerk en Diaconie in Duitsland”. De EKD financierde het onderzoek met 3,6 miljoen euro. Onderzoeksleider was professor Martin Wazlawik van de Hannover University of Applied Sciences and Arts, die gespecialiseerd is in kinder- en jeugdwelzijn.