Linkerbalk
- Vakantie
- Ethiek
- Godsdienst
- Jong
- Binnenland
- Techniek en wetenschap
- Buitenland
- School
Midden
Gospelmuziek
Michael W. Smit, Rebecca St. James, Gerald Troost: de top-drie van populaire gospelartiesten in reformatorische kring. Wat spreekt jongeren in hun muziek en boodschap aan? En waarom hebben anderen er juist principiele moeite mee? Het Reformatorisch Dagblad besteedt in een serie artikelen aandacht aan jongeren en gospelmuziek.
Artikelen
- „Ik heb een opdracht met gospelmuziek”
„Ik ben ervan overtuigd dat ik een opdracht heb met het zingen van gospelmuziek”, meent gospelzanger Gerald Troost. Zaterdagavond vertelde hij 400 jongeren in Hooglanderveen over zijn passie voor gospelmuziek.
- Gospel in kerk en kelder
De zin komt als een refrein in het gesprek terug: „We willen jongeren er graag bij houden.” Die insteek betekent voor Harry Gaasbeek en Jos Diepeveen, verbonden aan de hervormde Westerkerk in Veenendaal, dat ze gospel in de kerk accepteren. „Je moet een beetje met je tijd meegaan.”
- Tekst getoetst
Hoe moeten reformatorische christenen omgaan met de teksten van gospelliederen? Op een onbekrompen manier, volgens ds. J. Van Amstel. „Laten we het eerlijk zeggen als liederen Bijbels zijn. Dan kunnen we het des te duidelijker zeggen als de inhoud echt niet kan.”
- Toegewijd zingen en spelen
Beter gospel dan pop, zegt de een. Gospel is niets anders dan christelijke pop, reageert de ander. Hoe gaan reformatorische scholen met gospelmuziek om? De muziekleraar: „Leer jongeren kritisch te luisteren.” Zijn godsdienstcollega: „Muziek mag er nooit voor zorgen dat je uit je dak gaat.”
- meer...