De Bijbel geeft houvast in deze moeilijke tijden, zei prof. dr. T.M. Hofman zaterdag in Ede. „Gelovig Bijbellezen geeft hoop. De toekomst ligt vast in de doorboorde handen van Christus.”
De emeritus-hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) sprak zaterdag in kerkgebouw ”De Tabernakel”, in Ede, op de bondsdag van de Bond van Christelijke Gereformeerde Mannenverenigingen. Thema van de matig bezochte bijeenkomst was ”Gelovig Bijbellezen”.
Prof. Hofman maakt zich zorgen over het Bijbellezen in deze tijd. „Velen hebben volle oren. Er is veel dat ons opslokt. Heeft de Bijbel nog een kans om door te dringen tot ons hart?” Hij vroeg om de tijd te nemen voor het lezen van Gods Woord. „Gelovig lezen is lezen met liefde en zorgvuldigheid.”
De hoogleraar constateerde naar aanleiding van een onlangs gepubliceerd onderzoek dat het gezamenlijk, als gezin, lezen van de Bijbel onder druk staat. „Dat samen lezen moeten we niet kwijt raken. We hebben elkaar hierin nodig. Leg de Bijbel uit aan de gezinsleden. Houd er rekening mee dat niet iedereen hetzelfde begripsniveau en dezelfde opleiding heeft.”
Hij vroeg om niet maar hapsnap wat te lezen in Gods Woord, maar dat gestructureerd te doen en zo de lange lijnen van de Schrift te leren. „Dan ontdek je de verbanden tussen het Oude en het Nieuwe Testament en leer je de diepe eenheid van het Woord.” Hij vroeg ook om de Bijbel integraal te lezen. „Dat betekent dat je ook de oordelen van God serieus neemt.”
Op de mannenvereniging is het samen lezen van de Bijbel eveneens belangrijk, aldus prof. Hofman. Daar kunnen tevens de bredere vragen aan de orde komen. Om wat voor soort Bijbelgedeelte gaat het? Wat is de context waarbinnen deze tekst heeft geklonken? Hoe verhoudt dit Bijbelboek zich tot het geheel van dat Bijbelboek en tot het geheel van de Bijbel?”
Prof. Hofman ging ook in op de actualiteit. „Het is ingrijpend wat zich nu voltrekt in het wereldgebeuren. Er zijn in deze tijd grote bedreigingen. Gelovig Bijbellezen geeft hoop. Het Woord van God is betrouwbaar, ook als de fundamenten aan alle kanten schudden. Gelovig Bijbellezen is vertrouwend Bijbellezen. Als de Bijbel opengaat, geeft dat houvast. Daarin zijn de lange lijnen van het handelen van God zichtbaar. De toekomst ligt vast in de doorboorde handen van Christus. De Heere bouwt Zijn koninkrijk. Hij maakt alle dingen nieuw. Er komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.”
Uitjouwen
Ds. C.J. Droger, voorzitter van de Mannenbond, had het ook over de actualiteit in zijn openingswoord. Hij somde een groot aantal dingen op die onrust veroorzaken: de oorlog in Oekraïne, de energie- en stikstofcrisis, het uitjouwen van Koning Willem-Alexander, gebrek aan onderling respect in de Tweede Kamer en de onrust binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Hij constateerde: „We lopen aan tegen de gebrokenheid van het leven en de gevolgen van de zonde.”
Daarna richtte hij zich op Psalm 133. „Het samenwonen, zoals dat hier beschreven is, was goed en lieflijk. De pelgrims waren eensgezind samen. Wat kun je naar dat leven van die liefde verlangen.”
Ds. Droger wees vervolgens op de dauw op de Hermon en op de bergen van Sion. „Dauw is in Israël, waar het soms lange tijd niet regent, heel belangrijk. De liefde is net zo onmisbaar als de dauw. Komt de narigheid van deze tijd niet doordat velen niet meer weten hoe ze in liefde en eensgezindheid moeten leven in het gezin en in de kerk?”
Hij noemde vervolgens de gevolgen van het liefdevol met elkaar omgaan. „Als er liefde en eenheid is, komen mensen tot hun recht en kunnen ze zich ontplooien. Daar gebiedt de Heere Zijn zegen.”
Tot slot gaf de predikant van de christelijke gereformeerde kerk van Vlaardingen aan hoe men aan die liefde kan komen. „Er moet zich een wonder in ons voltrekken, willen we in liefde met onze naaste samenleven. De liefde is verworven door Christus. De Heilige Geest werkt die liefde in ons.”