BuitenlandOorlog in Oekraïne
Sommige Russische vrouwen zijn mannen liever kwijt én ook nog rijk

Er zijn Russische vrouwen die protesteren omdat hun echtgenoten, die voor de „speciale militaire operatie” in Oekraïne zijn opgeroepen, niet thuis mogen komen. Anderzijds zijn er Russinnen die hun partner liever kwijt én rijk zijn.

1 November 2024 06:29Gewijzigd op 1 November 2024 10:06
Twee Russische vrouwen lopen in hartje Moskou langs een reclamebord waarin mannen worden opgeroepen voor inzet op het slagveld in Oekraïne. beeld EPA, Yuri Kochetkov
Twee Russische vrouwen lopen in hartje Moskou langs een reclamebord waarin mannen worden opgeroepen voor inzet op het slagveld in Oekraïne. beeld EPA, Yuri Kochetkov

Rusland telt regio’s waar het leven ongewoon hard is. In die vaak afgelegen gebieden is amper werk, heerst er woningnood en de gezondheid van de bewoners laat te wensen over. De algehele toestand is in één woord uitzichtloos.

De mensen kunnen zichzelf niet helpen en op steun van de staat hoeven ze niet te rekenen. De Russische journalist en dichteres Xenia Buksja spreekt in een artikel in de Novaja Gazeta over de economie van de vertwijfeling.

De levensverwachting van Russische mannen valt laag uit, zelfs in vergelijking met die van ontwikkelingslanden. In 2022 verloren 70.000 mannen het leven door drank, drugs en zelfmoord. Het aantal doden aan Russische zijde op het slagveld in Oekraïne is volgens de officiële cijfers niet zo hoog.

Poetin wenst kinderrijke gezinnen en de Doema vaardigt de ene na de andere wet uit om vrouwen kinderen te laten krijgen. Maar huwelijken houden amper stand in Rusland: 70 procent van alle huwelijken loopt op een scheiding uit. Als een stel scheidt, blijven ze vaak onder één dak wonen, omdat de man weigert zijn biezen te pakken. In een dergelijke situatie, schrijft de Russische publicist Sonja Margolina, dromen diverse vrouwen ervan een man die tot een last is geworden en vaak gewelddadig is, kwijt te raken. „De oorlog in Oekraïne biedt families de mogelijkheid aan onvoorstelbaar veel geld te komen, maar ook de mogelijkheid weer opgelucht adem te halen”, schrijft Margolina in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung.

„Hoe kan ik mijn man opgeven voor de speciale operatie zonder dat hij er iets van merkt?” - Vraag op portal Pravoved

Hoop

Bonussen voor rekruten zijn onlangs verdubbeld tot een hoogte van enkele jaarsalarissen. Sneuvelt manlief, dan krijgt de weduwe een extra som gelds. Het komt zelfs voor dat vrouwen hun partner bij het leger aanmelden. Een vaak voorkomende vraag op het portal Pravoved luidt: „Hoe kan ik mijn man opgeven voor de speciale operatie zonder dat hij er iets van merkt? Hij wil niet werken.” Of: „Goedemorgen. Ik wil mijn levensgezel naar de speciale operatie sturen, omdat hij niet van mij scheiden wil. Opstappen wil hij evenmin. Hij drinkt, slaat mijn kinderen uit mijn eerste huwelijk. Ik ben er moe van.”

Op een internetplatform vertelt een jonge vrouw over een schoolvriendin die haar man voor omgerekend ruim 70.000 euro aan het Wagnerhuurlingenleger heeft verkocht.

Margolina schat overigens in dat het aantal vrouwen dat hun echtgenoot kwijt wil niet extreem hoog is. „De verhalen tonen aan hoe het in de door armoe en huiselijk geweld getroffen gezinnen eraan toe kan gaan. De soldij die meer dan welkom is en de stille hoop dat de nietsnut misschien niet meer terugkomt, maakt mensen gewetenloos.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer