Wie zal woorden van troost weten te vinden bij het afschuwelijke drama dat zich zaterdag heeft afgespeeld in Zuidzijde, bij Nieuw-Beijerland? Zes mensen, onder wie een hoogzwangere vrouw, vinden de dood doordat een vrachtwagen de plaats oprijdt waar zo’n vijftig mensen uit de buurt zich ophouden. Drie dodelijke slachtoffers komen uit één familie. Daarnaast zijn er ook nog zeven gewonden.
Verslagenheid, verdriet, pijn, rouw. Sprakeloosheid omdat mensen zo ineens geconfronteerd worden met de dood. Niemand had kunnen bedenken dat zoiets had kunnen gebeuren. Van alle scenario’s waarmee organisatoren van zo’n buurtbarbecue rekening hadden kunnen houden, was dit scenario absoluut het minst waarschijnlijke.
Het hoeft geen betoog dat er bij zo’n drama in eerste instantie alleen maar aandacht moet zijn voor nabestaanden en gewonden. Zeker, de media moeten hun werk kunnen doen, maar er zijn situaties waarbij zelfs zij afstand behoren te houden. Ook journalisten zijn mensen, waardoor ook zij begrijpen dat de journalist soms terug moet treden achter de mens.
Natuurlijk wil dat niet zeggen dat het ongeluk niet tot in de kleinste details moet worden onderzocht. Wat is er gebeurd? Waarom begon de vrachtauto weer te rijden? En waarom stopte de chauffeur de wagen niet toen hij gezien moet hebben dat hij het terrein van de barbecue opreed? Allemaal vragen waarop een antwoord gevonden moet worden.
Direct na het drama waren er berichten dat de chauffeur gedronken zou hebben of drugs zou hebben gebruikt. Dat die geruchten de ronde doen, is niet verwonderlijk. De een zegt dat zoiets nooit had kunnen gebeuren als de chauffeur van de vrachtwagen niet onder invloed was geweest, de volgende zegt dat hij onder invloed was en daarna wordt het al snel als feit gedeeld op social media.
Juist bij dit soort dramatische gebeurtenissen is het zaak dat zij die niet direct betrokken zijn zich beheersen. Sensatie ligt altijd op de loer, maar mag ook bij deze situaties nooit de overhand krijgen.
Ondertussen blijkt nu reeds dat de Spaanse chauffeur in ieder geval niet gedronken heeft en geen drugs heeft gebruikt. Verder onderzoek moet uitwijzen of hij ook geen medicatie had gebruikt die van invloed was op zijn rijgedrag. Duidelijk is wel dat het trekken van overhaaste conclusies niemand helpt.
In de gemeente Hoeksche Waard zullen ze de komende dagen alleen maar bezig zijn met verwerking, als dit soort drama’s al ooit verwerkt kunnen worden. Voor Zuidzijde en omgeving is het, vóór er diepgaand onderzoek gedaan wordt, nu eerst de tijd om te rouwen en om te troosten.
Die tijd moet alle betrokkenen gegund worden.