Kerk & religiedodelijk ongeval nieuw-beijerland
Ongeval Zuidzijde treft kerken Hoeksche Waard diep: „Dramatisch en traumatisch”

Diep getroffen is de Hoeksche Waard, nadat een ongeval met een vrachtwagen zaterdag zes levens eiste. De ramp kleurde de zondagse erediensten. „Iedereen kent wel iemand die getroffen is.”

Plaats van het ongeval in Zuidzijde. beeld ANP, Lex van Lieshout
Plaats van het ongeval in Zuidzijde. beeld ANP, Lex van Lieshout

Wat een gezellige ontmoeting moest worden, liep uit op een verschrikking. In buurtschap Zuidzijde reed een vrachtwagen vanaf een dijk in op barbecueënde buurtbewoners. Zes personen kwamen om, onder wie een acht maanden zwangere vrouw; ook haar ongeboren kind overleed. Zeven anderen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

In de verschillende dorpsgemeenschappen rond Zuidzijde is de verslagenheid groot, zegt ds. J. J. ten Brinke, predikant van de hervormde gemeente in Oud-Beijerland. Een lid van zijn gemeente verloor een vrouw, zoon en hoogzwangere schoondochter. „In de voorbeden en door het geheel van de diensten hadden deze verschrikkelijke omstandigheden gisteren een plaats. Zowel in het zoeken naar woorden van troost vanuit de Schrift, als in het verwoorden van de diepe ernst en de noodzaak om voorbereid te zijn om de Heere te ontmoeten.”

Tweemaal bezocht de predikant zondag het getroffen gezin, ’s avonds samen met ds. C. Budding uit Goudswaard. Een van de slachtoffers was lid van de hervormde gemeente daar. „We trekken in de pastorale begeleiding van het gezin gezamenlijk op.”

Grote verslagenheid trof hij er aan. „Tegelijk ook het getuigenis dat de Heere in dit alles nabij is. Je luistert op zo’n moment vooral, en verlangt om het Woord van God te openen; om de diepe nood maar ook verwachting voor de Heere neer te leggen.”

Meerdere gemeenteleden waren aanwezig bij de barbecue. „Een van hen omschreef het als „dramatisch en traumatisch.” We proberen er ook voor hen te zijn in deze dagen. De aanwezigen hebben geprobeerd eerste hulp te verlenen, maar de paniek en schok waren heel groot. Dat blijkt ook uit wat de hulpverleners hebben aangetroffen.”

Ontredderd

Ds. A. P. Pors, predikant van de hervormde gemeente te Nieuw-Beijerland, werd zaterdagavond door de politie gevraagd pastoraat te komen verlenen op de plek van het ongeval. „De meeste bewoners waren toen al naar huis. Ik heb een aantal hulpverleners gesproken die ontredderd waren; het trof me dat ook de professionals verslagen waren. Iedereen deed in stilte zijn werk, dat gaf iets aan van de intensiteit van het ongeval.”

In zijn gemeente zijn geen direct getroffenen, maar de gemeenschap is hecht, zegt de predikant. „Iedereen kent wel iemand die betrokken is.” Hij preekte zondagavond over Zondag 15 uit de catechismus, over het woord ”geleden” uit de Twaalf Artikelen. „Het trof me dat deze zondag nu aan de beurt was. Lijden komt deze dagen voor onze gemeenschap heel dichtbij.”

Na de avonddienst is hij nog even naar Zuidzijde gegaan. „Ik heb daar rondgelopen om te zien of ik iemand kon spreken; daarvoor ben je dorpspredikant. Ik zag iemand lopen met de schouders naar beneden, we hebben een paar woorden gewisseld over het verdriet.”

De hervormde gemeente van Nieuw-Beijerland stelt zaterdag de kerk open om „een luisterend oor te bieden en voor mensen die behoefte hebben aan ontmoeting.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer