OpinieCommentaar

Toenemende droogte vereist snellere aanpak

Opnieuw luiden waterschappen de noodklok. Want de droogte begint steeds nijpender te worden. Omdat het de laatste tijd ook nauwelijks heeft geregend in het stroomgebied van de Rijn, die in ons land de Waal, de Nederrijn en de IJssel voedt, dreigt opnieuw een watertekort. De neerslag van de afgelopen dag verandert daar weinig aan.

Hoofdredactie
21 July 2022 11:31
Bestrijden van de droogte kan niet alleen worden overgelaten aan consumenten of natuurbeheerders.  beeld GettyImages
Bestrijden van de droogte kan niet alleen worden overgelaten aan consumenten of natuurbeheerders. beeld GettyImages

Klimaatverandering wordt als een van de belangrijkste oorzaken genoemd van de droogteperikelen die steeds vaker al vroeg in de zomer optreden. Vooral in het kurkdroge jaar 2018 waren er veel bestuurders die beloofden dat Nederland werk ging maken van een deltaplan tegen de droogte. Maar zodra de regen terugkwam, bleef het weer stil.

De strijd tégen het water zit als het ware in het Nederlandse DNA verankerd. Waar het gaat om het gevecht om water vast te houden, lijkt dit minder het geval te zijn.

Inmiddels zit Nederland –en heel Europa– weer in zo’n droogteperiode. Als het waterpeil in de Rijn te ver zakt, heeft dat niet alleen gevolgen voor de drinkwatervoorziening, maar komt het zoute zeewater via de Nieuwe Waterweg ook te ver het achterland in. En dat betekent weer dat ook het grondwater in het westen van het land een te hoog zoutgehalte kan krijgen.

Steeds proberen Rijkswaterstaat en de waterschappen in droge periodes mensen aan te sporen om zuinig te zijn met drinkwater: Vul geen zwembaden met water uit de kraan, sproei de tuin even niet en stel het wassen van de auto een weekje uit. Goede adviezen, die niet alleen in droge tijden het opvolgen waard zijn. Het is nu eenmaal een feit dat we in ons land zo verwend zijn met uitstekend drinkwater dat we dat vaak helemaal niet meer waarderen. Zonder blikken of blozen verspillen we per persoon duizenden liters per jaar.

Toch moeten organisaties en besturen die verantwoordelijkheid dragen voor de watervoorziening ook bij zichzelf te rade gaan. Het bestrijden van de droogte kan niet alleen worden overgelaten aan consumenten of enkele natuurbeheerders die sluisjes en schuiven plaatsen in rivieren, beken en sloten. De laatste jaren, waarin droogte steeds weer optreedt, maken duidelijk dat het de hoogste tijd is voor een landelijke, integrale aanpak van dit probleem. Al langere tijd wordt gesproken over de aanleg van bijvoorbeeld waterbergingen, die in natte tijden kunnen worden gevuld en in droge tijden benut voor bijvoorbeeld irrigatie. Het is overigens ook niet zo dat er op dit vlak niets gebeurt. In de omgeving van Staphorst is bijvoorbeeld al zo’n waterberging gerealiseerd. Maar de strijd vóór het water mag wel aan snelheid winnen.

Nederland is de delta van West-Europa. Niet voor niets is ons land koploper op het gebied van watermanagement. Laten we minder praten en klagen over droogte, maar met elkaar vooral sneller handelen. Als het in Nederland niet kan, kan het nergens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer