Kerk & religieRanglijst Christenvervolging

Noord-Korea niet langer aan kop ranglijst Open Doors

Noord-Korea voert niet langer de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors aan. Het land heeft stuivertje gewisseld met Afghanistan, dat op plek twee stond.

19 January 2022 09:54
Een Afghaanse vrouw bedelt in Kabul. beeld AFP, Hoshang Hashimi
Een Afghaanse vrouw bedelt in Kabul. beeld AFP, Hoshang Hashimi

Noord-Korea stond twintig jaar onafgebroken te boek als het gevaarlijkste land ter wereld voor christenen. Door de machtsovername van de taliban in Afghanistan is daar nu verandering in gekomen: het islamitische land verdringt Noord-Korea naar de tweede plek. Dat blijkt uit de ranglijst die Open Doors woensdag presenteerde.

Ieder jaar stelt de organisatie een lijst op met vijftig landen waar christenen het meest te lijden hebben. Wereldwijd is het aantal christenen dat vervolgd wordt met 20 miljoen gestegen tot 360 miljoen. Eén op de zeven christenen kan zijn geloof niet in vrijheid beleven. Daarmee is volgens Open Doors „een nieuw dieptepunt bereikt voor de vrijheid van godsdienst.”

20220119-KRK-Christenvervolging-web-02.jpg
beeld Open Doors

Met name de kleine christelijke gemeenschap in Afghanistan heeft het zwaar. De enkele duizenden christenen die het land telt „hebben nauwelijks leefruimte”, aldus Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland. Wordt hun geloof ontdekt, dan volgt executie. Talibanstrijders gaan van deur tot deur om christenen op te sporen. Velen zijn op de vlucht geslagen naar buurlanden of duiken onder in eigen land, zegt Open Doors.

Opleving

De machtsovername door de taliban en het vertrek van westerse strijdkrachten uit Afghanistan zijn een impuls voor het islamitische jihadisme wereldwijd, constateert Dees. „Naast voortzetting van het onnoemelijke lijden van de Afghaanse bevolking, krijgen extremisten wereldwijd een helder signaal: zij kunnen ongecontroleerd doorgaan met hun gewelddadige streven naar macht en invloed.”

test.png
beeld Open Doors

De directeur ziet deze toename van geweld met name terug in sub-Sahara Afrika. In Nigeria (7) leidde de Afghaanse machtswissel tot een opleving van aanvallen tegen christenen. Extremisten vermoordden afgelopen jaar 4650 christenen in het land om hun geloof, een kwart meer dan een jaar eerder. Het Afrikaanse land steeg twee plaatsen op de lijst.

Naast dat het succes van de taliban een stimulans is voor jihadisten, signaleert Open Doors nog drie andere trends. Een daarvan is dat de wereldwijde kerk in toenemende mate te maken heeft met ontheemde of gevluchte gelovigen.

China zet de toon bij een derde trend: digitale vervolging. Het regime maakt op grote schaal gebruik van nieuwe technologie om de greep op christenen te verstevigen.

De laatste trend is dat autoritaire regimes en misdaadbendes de coronacrisis aangrijpen om de kerk tegen te werken en te verzwakken, bijvoorbeeld door kerken langdurig gesloten te houden.

Nieuwkomers

De snelste stijger op de lijst is Indonesië, waar de conservatieve islam steeds meer voet aan de grond krijgt. Het land steeg pijlsnel van de 47e naar de 28e plek. Qatar steeg dit jaar met 11 plaatsen, van de 29e naar de 18e plaats. Myanmar eist de aandacht op door een sprong van de 18e naar de 12e plaats te maken. Turkije is juist een opvallende daler. Vorig jaar nog op de 25e plek, staat het land nu op plaats 42.

De ranglijst kent ook twee nieuwkomers: Cuba (37) en Niger (33). Het Cubaanse regime verstevigde de greep op christelijke leiders die zich afzetten tegen de communistische ideologie. De christelijke minderheid in het Afrikaanse Niger werd getroffen door een toename van grof geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer