Opinie
Oproep uit hervormd Barneveld: Beleg bidstond vanwege coronapandemie

In de Oude Kerk in Barneveld vindt op 18 december een bidstond plaats vanwege de coronapandemie. De initiatiefnemers hopen dat andere gemeenten in het land op hetzelfde moment eveneens een gebedsbijeenkomst zullen beleggen.

Renzo en Mariska Kok bij de Oude Kerk in Barneveld. beeld RD
Renzo en Mariska Kok bij de Oude Kerk in Barneveld. beeld RD

De bidstond in Barneveld begint ’s ochtends om half negen en zal via een livestream te volgen zijn, meldden Renzo (50) en Mariska (49) Kok, lid van de plaatselijke hervormde gemeente, woensdag. Zij schreven de afgelopen dagen diverse personen aan over de bidstond.

Hoe is het idee voor deze bidstond ontstaan?

Mariska Kok: „De coronacrisis duurt al heel lang. Vorig jaar hadden we de hoop dat we nu met Kerst weer allemaal in de kerk konden zitten, maar daar ziet het niet naar uit. Het lijkt van kwaad tot erger te gaan. Mijn man en ik zeiden: Dit gaat iedereen aan, wereldwijd. God heeft hier een bedoeling mee. Laten we als christenen met elkaar –als teken van verbondenheid– bidden dat God ons zal helpen, hoe het verder ook zal gaan. Het leek ons mooi om er landelijk invulling aan te geven. Daarom hebben we diverse landelijke kerkelijke bureaus aangeschreven, evenals onze plaatselijke kerkenraad.”

Wat voor reacties krijgt u?

„De vijf predikanten van de hervormde gemeente Barneveld hebben dit met elkaar besproken. Onze wijkpredikant, ds. A. Bloemendal, belde ons daarna op en zei: „We gaan dit vormgeven. Dit moet gewoon gebeuren, ongeacht of dit verder landelijk wordt opgepakt.” Hij vertelde dat hij maandagochtend tijdens zijn stille tijd Joël 1 had gelezen. Daarin gaat het over een sprinkhanenplaag en een verdord land. In dat hoofdstuk staat ook: „Kondig een vastentijd af, roep een bijzondere samenkomst bijeen, en roep tot de Heere.” Toen hij later op de dag onze mail las, dacht hij: Dit kan geen toeval zijn.

De preses van de landelijke synode van de Protestantse Kerk in Nederland, ds. M. C. Batenburg, heeft ook gereageerd. Hij gaf aan dat het mooi zou zijn als dit vooral door plaatselijke gemeenten verder wordt opgepakt.”

Op welke manier krijgt de bidstond in Barneveld vorm?

„Dat staat nog niet helemaal vast. Het hangt mede af van wat er op 18 december mogelijk is, gelet op wat er volgende week tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge gezegd zal worden. Het idee is –maar daar moeten we nog toestemming van de gemeente voor krijgen– om te beginnen met het luiden van de klokken. Daarmee willen we ook mensen die niet kerkelijk zijn laten weten dat we een moment stilstaan bij corona. Want iedereen heeft ermee te maken.

Onze kerkenraad heeft de predikanten van andere gemeenten in Barneveld uitgenodigd om naar de bidstond te komen en als ze dat willen een gebed uit te spreken. Waarschijnlijk zal ds. Bloemendal iets zeggen over Joël 1 en misschien wordt er gezongen. De dienst zal een sober karakter hebben.”

Betrekt u de overheid er ook bij?

„We hebben burgemeester Luteijn van Barneveld en oud-burgemeester Van Dijk uitgenodigd. Ik hoop dat ze aanwezig kunnen zijn. Ook hebben we zaterdagavond de Tweede Kamerleden Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers gemaild, want corona gaat ook de politiek aan.”

Wat hoopt u dat de bidstond zal uitwerken?

„We halen als land alles uit de kast om het virus te stoppen, zoals afstand houden en mondkapjes. Wanneer we denken dat we het bijna onder controle hebben, ontstaat er een nieuwe variant. Als mensen kunnen we veel, maar God staat boven alles. Het gaat erom dat we God bij de gebeurtenissen betrekken. Alles is afhankelijk van Zijn zegen. We moeten belijden dat we God niet op de eerste plaats hebben gezet en ons weer tot Hem, onze Schepper, keren. Als iedereen zou buigen voor God zou de wereld er anders uitzien.”

Mariska Kok uit Barneveld over een bidstond vanwege de coronapandemie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer