Kerk & religie
„Tijd voor jezelf heel westers begrip”

„Als je identiteit ligt in hoe goed je tomatensoep kunt koken of dat je ”vrouw van” bent, is dat heel kwetsbaar, want vergankelijk.” Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool, wees vrouwen van Gereformeerde Bondspredikanten er donderdag op dat de kracht van de belijdenis ”Jezus is Heer” aan hun identiteit een allesoverstijgende waarde geeft.

Van onze correspondent
12 November 2021 10:02
Vrouwen van predikanten uit de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk (PKN) ontmoetten elkaar donderdag in Putten. beeld Gertrude de Wildt-Brouwer
Vrouwen van predikanten uit de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk (PKN) ontmoetten elkaar donderdag in Putten. beeld Gertrude de Wildt-Brouwer

De predikantsvrouwencontio bestaat 65 jaar. De hervormde predikantsvrouwen komen een keer in het jaar samen in Putten. Buiten deze dag om ontmoeten ze elkaar in zelf geïnitieerde kringen. En er is een speciale post in het bestuur om kaartjes te sturen naar predikantsvrouwen in rouw of andere bijzondere omstandigheden.

Ontmoeting

Bestuurslid Linda van den Bosch is blij met de ontmoeting. „De pastorie is een plek waar je als predikantsvrouw met vreugde mag arbeiden, maar soms ook in stilte dingen meedraagt. Deze dag voelen we dat we als vrouwen hartelijk met elkaar verbonden zijn en we elkaar mogen bemoedigen. We zingen de lof aan God en heffen onze ogen op tot Hem, Die ons deze plek gegeven heeft.”

Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort, geeft een lezing over het thema ”Wie ben ik?” Inzet van de lezing is Psalm 139, waarin staat dat God de mens vanaf het allereerste begin en tot op het diepst kent. „Wie ben jij? Ben je vrouw van de dominee, moeder van vier kinderen, christen? Of is er meer?”

Van Dijk refereert aan Watchman Nee, een Chinese evangelist. Die stelde dat satan en zijn geesten in de eindtijd eropuit zijn om mensen niet langer hun verlossing van Christus te laten verwachten. Satan wil niet dat mensen hun identiteit in Christus vinden. Daarom moeten mensen van nu het hebben van hun eigen psychische kracht.

17679278.JPG
beeld Gertrude de Wildt-Brouwer

Omdat die faalt bij alle uitdagingen in kerk en maatschappij, gaan ze hulp zoeken. „Daarom zitten de wachtkamers van psychologen vol. Maar bij psychologen en psychiaters is maar ten dele het antwoord te vinden op de pijn die men ervaart.”

In 1 Korinthe 12 schrijft Paulus aan de christenen van de havenstad dat zij alleen door de Geest kunnen zeggen dat Jezus de Heere is. „Als Hij Heer van je leven is, zijn andere mensen of dingen dat dus niet, en ben je dat zelf ook niet. Het tweede deel van dat hoofdstuk gaat over de gaven die we gekregen hebben. Dat lezen we graag. Maar de basis van een christen ligt in het eerste deel van 1 Korinthe 12: Jezus is Heer, een belijdenis die gedaan wordt door de kracht van de Geest. Dat geeft zoveel meer basis dan ”je mag er zijn”.”

Bewoond

Van Dijk gebruikt voor die bekrachtiging door de Heilige Geest het voorbeeld van Maria bij de aankondiging van de geboorte van Jezus. „Eerst is ze onzeker. Hoe kan ik een baby krijgen terwijl ik geen man ken? Maar ze krijgt een bemoediging: „De kracht van de Heilige Geest zal u overschaduwen.” Dat is dezelfde Geest Die ons doet zeggen: Jezus is Heer. Door wie ben jij bewoond?”

Na de lezing van Van Dijk komt Lourina Vogelaar aan het woord. Zij is met haar man, predikant Laurens Jan Vogelaar, uitgezonden naar Sulawesi. Eerder bezocht zij ook de predikantsvrouwencontio. Dit keer is ze via een videoverbinding aanwezig om te vertellen over hun gezamenlijke roeping. „Net als in Nederland probeer ik ook hier in mijn contacten mensen onbevangen tegemoet te treden. Soms is het moeilijk werk, omdat er in de jonge kerk in Indonesië een machtsstrijd gaande is. Maar ik zie tegelijk hoe God aan het werk is. Als ik mensen hoor bidden of iets merk van hun liefde tot Jezus.”

De predikantsvrouwen willen graag weten of Vogelaar nog tijd heeft voor zichzelf. „De school voor de kinderen is al anderhalf jaar gesloten. Ik ben dus heel druk met het begeleiden van onze kinderen bij hun schoolwerk. Maar nu we hier al ruim drie jaar wonen merk ik dat ”tijd voor jezelf” ook een heel westers begrip is. Het klinkt me haast decadent in de oren.”

De lessen die Vogelaar uit het leven in Indonesië heeft geleerd, geeft ze graag aan de aanwezigen mee: „Wees dankbaar voor je goede bed, je warme douche en de vrijheid om het gesprek over Jezus aan te gaan met de mensen om je heen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer