Opinie

Zo vergaat het een land zonder maatregelen

Er zijn ook in Nederland politici die doen alsof alle maatregelen tegen het coronavirus onzin zijn. Thierry Baudet, goed voor acht zetels, twitterde vorige week ”I love Florida” bij beelden van volle straten en feestende badgasten in de Amerikaanse staat. Op één van de foto’s was de eigenaar van een sportbar te zien die trots poseerde bij A4’tjes op de ramen van zijn zaak met teksten als ”Mondmaskers verboden” en: ”Einde aan deze nonsens”.

Hoofdredactie
23 March 2021 10:53
beeld RD
beeld RD

In Tanzania stond er tot voor kort iemand aan het roer die er net als Baudet zo over dacht: president John Magufuli. Hij overleed vorige week op 61-jarige leeftijd, officieel aan hartfalen. Critici beweren echter dat hij corona had en dat het virus zijn einde tenminste bespoedigde. Hoe dat ook zij, hij vond alle maatregelen tegen de pandemie flauwekul.

Vroeg in de crisis plaatste hij vraagtekens bij de coronatesten die in het Oost-Afrikaanse land werden afgenomen: die zouden westers zijn en zo geprogrammeerd dat er veel positieve resultaten uitkwamen. „Ik heb een stuk papaja en een geit naar het testcentrum gestuurd. Ze waren positief”, spotte hij.

In mei 2020 verklaarde Magufuli Tanzania officieel coronavrij; sinds 19 april 2020 houdt het land al geen coronastatistieken meer bij. De rooms-katholieke Magufuli verkondigde dat het virus in zijn land door gebed was overwonnen.

Artsen uit het land vertelden helaas een ander verhaal: de ziekenhuizen lagen overvol. Geestelijken meldden een grote toename van het aantal uitvaarten. Het aantal sterfgevallen in Tanzania steeg met name sinds december 2020 sterk, officieel doordat veel patiënten stierven aan „acute longontsteking.” Harde cijfers over coronaslachtoffers zijn er niet, maar het beeld geeft te denken.

16930770.JPG
Aanhangers van de vorige week overleden president John Magufuli nemen afscheid van hem in de straten van Dar es Salaam. beeld EPA, Anthony Siame

Wie gevoelig is voor de gezwollen retoriek van Baudet, kijke naar Tanzania voor de consequenties ervan. Daar was uiteindelijk de eigen kerk van Magafuli zo verstandig en moedig de kat de bel aan te binden. „Ons land is geen eiland. We hebben alle reden om voorzorgmaatregelen te nemen en God te bidden dat we ongedeerd door de pandemie heenkomen”, liet de rooms-katholieke kerkleiding begin februari weten. Ze maande de burgers zichzelf te beschermen, handen te wassen en maskers te dragen. In maart meldde de kerk dat er sinds februari 25 priesters en 60 nonnen waren overleden na symptomen van corona.

De regering trok langzaam bij, maar prees als remedie tegen corona dubieuze behandelingen aan, zoals een stoombad. Inmiddels is Magufuli opgevolgd door Samia Suluhu Hassan, zijn vicepresident. Het is te hopen dat zij het roer op coronagebied radicaal omgooit.

De Nederlandse regering zal dinsdagavond waarschijnlijk melden dat de meeste maatregelen tegen het coronavirus van kracht blijven. Dat is voor velen een hard gelag. Maar het branieachtige alternatief van Baudet en de zijnen is niet te verkiezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer