Politiek
Nederland vraagt opheldering Israël over Palestijnse minister

Nederland heeft maandag opheldering gevraagd aan Israël over de behandeling van de Palestijnse minister Riyad al-Maliki van Buitenlandse Zaken. Die zou zijn speciale grenspas zijn ontnomen na een bezoek aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, meldden Palestijnse autoriteiten.

ANP
Riyad al-Maliki. beeld EPA, Alaa Badarneh
Riyad al-Maliki. beeld EPA, Alaa Badarneh

Nederland wil weten wat er gebeurd is, aldus een woordvoerder van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Nederland vindt als gastland dat het ICC ongehinderd zijn werk moet kunnen doen.

Het ICC wil onderzoek doen naar oorlogsmisdaden in de Gazastrook in juni 2014. Het gaat om misdaden gepleegd door het Israëlische leger en Palestijnse milities. Al-Maliki was vorige week bij de hoofdaanklager Fatou Bensouda van het ICC om aan te dringen op tempo in het onderzoek.

De Israëlische regering is zeer ontstemd over het onderzoek van het ICC. Israël wil niet reageren op het bericht dat de grenspas van de Palestijnse minister is ingetrokken. Met de speciale grenspas kan een Palestijnse functionaris zonder problemen de grens van Israël en de Palestijnse gebieden passeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer