PolitiekPro-Palestina 
SGP wil opheldering over bezoek ‘extremistische haatprediker’ aan Radboud Universiteit Nijmegen

De SGP doet een dringende oproep aan minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) en minister Bruno Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om het bezoek van Samidoun-kopstuk Mohammed Khatib aan de Radboud Universiteit in Nijmegen „te beletten”.

redactie politiek
Leden van Samidoun zwaaien met een Palestijnse vlag tijdens een demonstratie in Berlijn in mei 2023. Beeld AFP, John MacDougall 
Leden van Samidoun zwaaien met een Palestijnse vlag tijdens een demonstratie in Berlijn in mei 2023. Beeld AFP, John MacDougall 

SGP-Kamerleden Diederik van Dijk en Chris Stoffer hebben schriftelijke Kamervragen gesteld nadat eerder vandaag bekend werd dat Khatib komt spreken op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Khatib, die Europa-coördinator is van de pro-Palestijnse organisatie Samidoun, is van plan een lezing te geven tijdens een seminar over de „criminalisering en het verzet in de Palestijnse diaspora”.  Dat staat te lezen in de aankondiging van de universiteit.

De SGP’ers vragen aan minister Van Weel of het mogelijk is „dat de regering Khatib de toegang tot Nederland ontzegt op grond van de mogelijkheden die de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding biedt”.

Van Dijk en Stoffer vinden het „ontoelaatbaar dat docenten van Nederlandse universiteiten actief uitnodigingen verspreiden en stellen ‘verheugd’ te zijn dat een lid van het in Duitsland verboden Samidoun openlijk (joden)haat komt verspreiden op een Nederlandse universiteit”. De Kamerleden hopen dat het kabinet die mening deelt.

Terreurlijst

Ook vragen Van Dijk en Stoffer of de minister van Justitie en Veiligheid in overleg met het Openbaar Ministerie wil kijken of Samidoun in Nederland kan worden verboden. De twee Kamerleden verwijzen daarbij naar een eerder aangenomen motie van SGP en JA21 waarin de regering wordt verzocht om Khatib op de nationale terreurlijst en in het CTER-register te plaatsen. De politie mag informatie over iemand die in het CTER-register staat, delen met verschillende (veiligheids)instanties, opsporingsdiensten en landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer