PolitiekParlementvaria 
Arib en Faber worstelen met afgebladderd imago

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) probeert haar afgebladderde imago op te poetsen. En minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie (PVV) moet met lede ogen aanzien hoe zij verandert van minister in mini-ster.

Schrikbewind

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) is naar de rechter gestapt om een onderzoek naar haar optreden onrechtmatig te verklaren. Daarmee probeert ze haar afgebladderde imago op te poetsen.

Ruim twee jaar geleden besloot het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer een onderzoek in te stellen naar vermeend grensoverschrijdend gedrag van de toen al voormalige Kamervoorzitter. In anonieme brieven werd ze beschuldigd van het voeren van ,een schrikbewind”.

Uit het geheim gebleven onderzoek blijkt dat negen personen ,emotioneel hebben geleden” onder het feit dat Arib hun rechtstreeks en soms met stemverheffing aansprak. Van een schikbewind was geen sprake. Hoogstens ging het om ,een sociaal onveilige werkomgeving”.

De oud-Kamervoorzitter wil dat de rechter het onderzoek onrechtmatig verklaart. Ze zei dat er sprake is van ,een politieke afrekening”. Volgens Arib heeft een van de anonieme briefschrijvers toegegeven dat zijn schrijven was bedoeld om de carrière van de oud-Kamervoorzitter kapot te maken.

Arib kreeg vrijdag steun van oud-Kamervoorzitter Weiglas en oud-SP-Kamerlid Leijten. Zij zaten de gehele dag in de Haage rechtszaal. Maar of dat genoeg is? De verwachting is dat de rechter over een week of zes vonnis zal wijzen.

Mini-ster

Ze is ,een kanjer”, ze heeft een ,rechte rug” en is een ,geweldige PVV-minister van Asiel”.

PVV-voorman Wilders hees ‘zijn’ minister van Asiel, Marjolein Faber, nog maar twee maanden geleden met deze en vele andere woorden op het schild.

Minister Faber van Asiel. beeld ANP, Remko de Waal

Maar op dit moment gaat het wat minder geweldig met deze kanjer. Haar imago bladderde de afgelopen week behoorlijk af. Zo beweerde ze vorige week zonder blikken of blozen dat ze de juridische onderbouwing voor een omstreden plan om in ons land een asielcrisis uit te roepen, naar de leiders van de coalitiepartijen had gestuurd. Die hadden echter niets ontvangen en Faber moest met het schaamrood op de kaken erkennen dat ze de ,dragende motivering” niet had gestuurd en dat die zelfs nog niet af was.

Eerder stuntelde de minister met opmerkingen over het al dan niet snel intrekken van de asieldwangwet, terugkeerborden in asielzoekerscentra en het briefje aan de EU over een opt-out voor Nederland op asiel.

Ook is opmerkelijk dat Faber vorige week maandagavond niet aanwezig was tijdens een topoverleg tussen premier Schoof, PVV-voorman Wilders en tijdelijk NSC-fractievoorzitter Van Vroonhoven over de aanpak van de asielproblematiek. En dat terwijl Faber de portefeuillehouder is.

Ze glijdt af van minister naar mini-ster.

Agenda

Deze week behandelt de Tweede Kamer de begrotingen van Koninkrijksrelaties, van Volkshuisvesting en van Volksgezondheid. Donderdagmorgen biedt minister Hermans de klimaatnota aan. Daarin legt het kabinet verantwoording af van het gevoerde klimaatbeleid.

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer