Economie

Topvrouw Rijkswaterstaat bezorgd om stagnatie wegenprojecten door stikstofcrisis

Door de stikstofcrisis blijven projecten voor infrastructuur in de wachtstand staan. In nieuwsblad Cobouw uit Michèle Blom, directeur generaal van Rijkswaterstaat, grote zorgen over uitblijvend werk voor infrabedrijven.

Redactie economie
4 March 2021 11:23
Michèle Blom, directeur-generaal bij Rijkswaterstaat. beeld ANP, Koen van Weel
Michèle Blom, directeur-generaal bij Rijkswaterstaat. beeld ANP, Koen van Weel

Voor grote projecten als de verbreding van de Ring Utrecht en de aansluiting van de A15 op de A12 bij Arnhem kunnen nog steeds geen vergunningen worden verleend. Net als tientallen andere projecten voor de infrastructuur. Sinds de hoogste bestuursrechter medio 2019 het beleid van de overheid voor stikstofneerslag in natuurgebieden naar de prullenbak verwees, is een wettelijke basis voor tientallen nieuwe infraprojecten weggevallen.

Ondertussen droogt het werk voor de infrasector behoorlijk op. Tot grote zorg van de topvrouw van Rijkswaterstaat. „We zijn inmiddels al bijna negentien maanden verder na de uitspraak van de Raad van State over de Ring Utrecht en nog steeds is er geen oplossing voor” zei ze woensdag in een interview met Cobouw.

De stagnatie is niet alleen een probleem voor bedrijven, ook voor de samenleving zegt ze. „Straks worden er allemaal nieuwe woonwijken gerealiseerd en kun je er niet komen of er niet uit weg, omdat de wegen niet mogen worden aangelegd.”

Soelaas

De stikstofwet die in de maak is, biedt wel „wat soelaas” voor de bouwfase, aldus Blom. Maar dat is niet het geval voor de gebruiksfase van projecten, terwijl het de infrasector volgens haar nu juist daarom te doen is. Het wordt nu hoog tijd dat het nieuwe kabinet met een oplossing komt voor de stikstofcrisis, laat ze weten.

Als tijdelijke oplossing voor het gebrek aan opdrachten voor infrabedrijven –en omdat de coronacrisis erbij kwam– is in het afgelopen jaar veel onderhoudswerk aan wegen, bruggen en sluizen eerder uitgevoerd dan gepland was. Tot tevredenheid van Blom: „De minister heeft toen extra geld bijgelegd. Wij hebben daardoor een omzet behaald op beheer en onderhoud van 1,7 miljard. Nog nooit hebben we zo’n hoge omzet gedraaid om dit onderdeel, en dat in het coronajaar.”

Onderhoudsklussen zijn er genoeg, maar het probleem is het budget, aldus Blom. „Het geld dat gereserveerd is voor aanlegprojecten, kun je niet opeens ergens ander voor inzetten.”

Volgende week stemt de Eerste Kamer over de stikstofwet. Minister Schouten (LNV) lijkt te kunnen rekenen op voldoende steun, waaronder die van de SGP. In december ging de Tweede Kamer akkoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer