Van VVD tot PVV en van SP tot SGP
Op 17 maart mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De keus is heel groot, want er doen maar liefst 37 partijen mee. Een deel hiervan zit al in de Kamer. Het gaat om de bekende namen van VVD tot PVV en van SP tot SGP.
Op het stembiljet staan ook enkele partijen, zoals Jezus Leeft, die al eerder tevergeefs een poging hebben gedaan om in de Kamer te komen. De meeste zijn echter nieuwkomers. Bij velen vraag je je af waar ze voor staan. Bij partijen als De Groenen en Partij voor de Republiek kun je dat nog wel uit de naam afleiden. Maar wat moet je je voorstellen bij bijvoorbeeld namen als Oprecht, De Feestpartij en U-Buntu Connected Front?
Even googelen helpt. Achter Oprecht blijkt een geroyeerd lid van Forum voor Democratie te zitten. De Feestpartij neemt het op voor met name de horeca en de evenementenbranche, die het in deze coronatijd moeilijk hebben, terwijl U-Buntu Connected Front zich richt op mensen van Afrikaanse afkomst en wil strijden tegen racisme en discriminatie.
Maar wat voegen al die nieuwe partijen toe? Onderscheiden zij zich echt? De meeste waarschijnlijk niet, want de Tweede Kamer is met dertien partijen en enkele afsplitsingen nu al heel gemêleerd.
In de verkiezingscampagne zal de aandacht toch vooral uitgaan naar de gevestigde partijen en misschien naar een enkele nieuweling als JA21 en Lijst Henk Krol, de afsplitsingen van respectievelijk Forum voor Democratie en 50Plus. De bekende partijen duiken immers het meeste op in de media en hebben ook vaak de middelen om met bijvoorbeeld advertenties en eigen digitale kanalen actief de kiezersmarkt op te gaan.
Menige stemgerechtigde Nederlander zal al weten welke partij zijn voorkeur heeft. Daar doet een campagne niets aan toe of af. Maar het aantal honkvaste stemmers daalt gestaag, want er komen steeds meer zwevende kiezers. Zij hoppen afhankelijk van de populariteit van de lijsttrekker, de meest aansprekende standpunten of welke reden dan ook van de ene partij naar de andere.
Een handig hulpmiddel bij het uitzoeken welke partij het dichtst bij je eigen standpunten staat, zijn de stemhulpen. De bekendste zijn Kieskompas, Kieswijzer en Stemwijzer. Op grond van je eigen opvattingen over allerlei onderwerpen krijg je te zien welke partij het beste bij je past.
Ook voor honkvaste stemmers als ondergetekende is het interessant om de stemhulpen eens uit te proberen. De uitkomst was voor mij geen verrassing. Dat ik al jaren actief ben voor de SGP bleek duidelijk. Maar bij sommige onderwerpen week mijn voorkeur wel wat af. Daar koos ik voor een socialere lijn, hoewel ik blijkbaar ook weer niet ‘links’ ben want de VVD scoorde bij mij vrij hoog.
Toch kwam ik niet bij de liberalen uit. In de stemhulpen komen altijd ethische kwesties als bijvoorbeeld abortus, euthanasie of de acceptatieplicht op scholen aan de orde, waardoor je met bepaalde antwoorden vrij snel terechtkomt bij een christelijke partij. Is dat verkeerd? Nee, integendeel. Het gaat dan juist om zaken die vanuit Bijbels perspectief zeer belangrijk zijn voor de koers van ons land. Laat dat zwaar wegen. Het is niet om het even welk vakje u 17 maart rood kleurt.
De auteur is adjunct-hoofdredacteur bij het Reformatorisch Dagblad