Het is goed dat Christenen voor Israël bloembollen brengt naar Israël en daar de armen brood geeft, aldus Eitan Bar. „Maar omdat ze niet over Jezus mogen praten, wordt Joden het Brood des Levens onthouden.”
De directeur van de afdeling media en evangelisatie van de organisatie One for Israël, sprak donderdag in Ede op de landelijke ontmoetingsdag van de stichting Israël en de Bijbel. De dag had als thema: ”Evangelie voor Israël met hoofd en hart”.
Voor de 600 aanwezigen vertelde Eitan Bar hoe hij als 15-jarige in Canada hoorde dat hij als Jood belangrijker was dan heidenen. „Maar waarom lazen zij dan mijn Bijbel en baden ze tot mijn God? Zo maakten ze mij jaloers en leerde ik Jezus als Messias kennen.” Terug in Israël durfde hij het zijn moeder niet te vertellen.
Eitan Bar las in Ezechiël dat God Zijn volk uit de heidenvolken zal halen en het naar Zijn land zou brengen. „God heeft Israël dus niet weggedaan, zegt Paulus in Romeinen 11. De aanhangers van de vervangingsleer zeggen dat dat wel zo is. In Israël komen nu meer Joden tot geloof in de Messias dan in de rest van de wereld”, aldus Bar. Joodse rabbijnen keuren de boodschap van Jezus als Messias echter af. „De toegang tot het Evangelie wordt door hen gesloten.”
Bar brengt nu het Evangelie via de digitale snelweg aan 8,5 miljoen Israëliërs. „Dat biedt nieuwe kansen. Rabbijnen verbieden ons om het Evangelie fysiek uit te delen. We hebben die poortwachters niet nodig. We ontmoeten dus Israëliërs waar ze zijn”, aldus Bar. „Als ik in een boekwinkel naar het Nieuwe Testament vraag, kijken ze me aan of ik van de maan kom. Op onze website is het nu voor iedereen te lezen.”
De organisatie One for Israël heeft inmiddels ongeveer honderd getuigenissen van Messiasbelijdende Joden in het Hebreeuws en het Engels op de website geplaatst.
Joden en Arabieren delen het Evangelie op het Israël College of the Bible, een opleidingsinstituut in Netanya voor kadervorming, dat ook door de stichting Messiasbelijdende Joden in ons land wordt gesteund. Het antwoord op de vraag hoe in het Midden-Oosten vrede kan worden gebracht, is volgens Bar: door Jezus als Messias te aanvaarden. „Onze hoop zou niet gevestigd moeten zijn op ons sterke leger, maar alleen op onze Verlosser.”
Prof. dr. Pieter A. Siebesma, hoogleraar van de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven (België), toonde in zijn bijdrage hoe er in de 19e eeuw een grote opwekking onder Joden plaatshad. „Wij maken dus deel uit van een veel grotere beweging.” Door het boek ”Some Jewish Witnesses for Christ”, dat Aaron Bernstein in 1909 schreef, zijn veel Joden tot geloof gekomen, aldus Siebesma.