DEN HAAG. Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven zijn afgetreden af naar aanleiding van de zogenoemde Teeven-deal, waarmee 4,7 miljoen gulden gemoeid was. Dinsdagmiddag vindt een Kamerdebat met premier Rutte plaats. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.
Opstelten en Teeven treden af | Koning verleent eervol ontslag | Rutte respecteert besluit | Blok minister ad-interim | Dinsdagmiddag Kamerdebat met Rutte
22.15 uur: Liveblog afgesloten – De redactie sluit dit liveblog.
22.10 uur: Sluiting – De Kamervoorzitter sluit de vergadering.
22.05 uur: Handelend optreden – Rutte begint aan de tweede ronde van beantwoording. Hij gaat in op de vraag van Van Ojik of hij na vorige week woensdag wel de regie heeft gevoerd. Hij laat hier weinig over los. Wat betreft de motie-Slob, daarover laat hij het oordeel over aan de Kamer, wat een in Den Haag gebruikelijke formulering is om te zeggen dat hij er niet tegen is. Pas volgende week dinsdag stemt de Kamer over de enige ingediende motie.
21.17 uur: Motie – Na een korte schorsing start de Kamer met haar tweede termijn. Namens zo’n beetje de voltallige Tweede Kamer, VVD en PvdA incluis, dient Slob (CU) een motie in waarin de regering wordt verzocht een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen, die haar onderzoeksopdracht vooraf voorlegt aan de Kamer. Volgens de fracties leven er nog vragen over de aanleiding en achtergrond van de schikking die oud-staatssecretaris Teeven destijds als officier van justitie sloot met Cees H. en over de informatie die daarover is verstrekt aan de Kamer.
20.52 uur: Elias – VVD-Kamerlid Ton Elias heeft duidelijk het gevoel dat het al wel zo’n beetje game, set en match is voor premier Rutte vanavond. „Na vele aanvallen op zijn persoon en beleid en na het verlies van twee belangrijke bewindslieden, blijft Rutte opvallend veerkrachtig”, meldt hij op Twitter, daarmee zijn politieke baas een hart onder de riem stekend.
20.44 uur: Vacature – Rutte verwacht binnen een of twee weken de door het vertrek van Opstelten en Teeven vrijgevallen „vacature” op het ministerie van Veiligheid en Justitie te kunnen vervullen. Tot die tijd neemt minister Blok (Wonen) de honneurs op het ministerie waar. Plasterk (Binnenlandse Zaken) neemt op zijn beurt tijdelijk de portefeuille van Blok onder zijn hoede. Slob (CU) vraagt Rutte waarom niet Plasterk Opstelten op Justitie tijdelijk vervangt, zoals bij de start van deze kabinetsperiode bij Koninklijk Besluit is vastgesteld. Rutte erkent dat, maar volgens hem gaat het „hier om waarnemen en niet om tijdelijk vervangen.”
20.35 uur: Cees H. – D66-leider Pechtold confronteert premier Rutte met een interview dat het tv-programma Nieuwsuur vanavond had met Cees H. Daarin stelt H. er geen bezwaar tegen te hebben wanneer de deal die tussen hem en het Openbaar Ministerie is gemaakt, openbaar wordt gemaakt. Pechtold stelt voor dat het kabinet de deal dan ook morgen maar meteen openbaar maakt. Rutte houdt echter de boot af.„Op basis van zo’n berichtje in de media gaan wij niet dingen openbaar maken.” Wel geeft hij aan de berichten „nauwkeurig” te willen onderzoeken.
20.30 uur: Ruttes rol – Premier Rutte gaat reflecteren op zijn eigen rol. „Er zijn twee type zaken waarbij ik optreedt: kwesties die van belang zijn voor het realiseren van de grote doelen van dit kabinet én kwesties die daarvoor niet van belang zijn, maar wel politiek gevoelig.” „Neemt u maar van mij aan”, zegt hij tegen CDA-leider Buma, „dat ik op allerlei momenten met de hoofdrolspelers gesproken heb. Maar ik ga die niet allemaal aan u noemen.”
20.20 uur: Teeven wist alles? – Volgens Rutte heeft Teeven ooit wel gezegd dat hij „alles wist”, maar sloeg dit op hoe alle zaken rond deals met criminelen in het algemeen in zijn werk gingen, maar niet op kennis van de concrete bedragen in de deal met Cees H.
Wilders en Pechtold accepteren dit niet. Pechtold: „Hoe kan Teeven nu gezegd hebben: dit was een fantastische deal, terwijl hij even later geheugenverlies heeft als om de hoogte van de bedragen gaat?”
Volgens Rutte gaat dat „fantastische deal” erover „wat er uiteindelijk met die deal allemaal is bereikt”.
20.00 uur: Reconstructie – Volgens Rutte moet de nieuwe minister de reconstructie voltooien die Opstelten die heeft kunnen afmaken. Slob wil van hem weten „welk bedrag er in 2000 bij het OM op tafel heeft gelegen”. Volgens Rutte weten we dat niet. Rutte vraagt hem om de motie die Slob in voorbereiding heeft en die om een onafhankelijk extern onderzoek vraagt, voorlopig aan te houden tot een nieuwe bewindspersoon zich „een paar dagen” in het dossier heeft ingewerkt en met een plan van actie naar de Kamer is gekomen.
19.40 uur: Opsteltens fout – Diverse woordvoerders, Slob, Pechtold en Roemer, vallen de minister-president aan op diens stelling dat Opstelten slechts één fout heeft gemaakt. Maar Rutte geeft geen krimp. „De fout van Opstelten was dat hij een bepaalde zoekrichting heeft afgesloten, die later wel degelijk van belang bleek.” Pechtold brengt daar tegenin dat hij niet begrijpt hoe het kan dat niemand op het ministerie, ook Teeven niet, Opstelten ooit gecorrigeerd heeft t.a.v. de bedragen die aan Cees H. zouden zijn overgemaakt. Rutte geeft aan dat hij tal van onderwerpen straks nog aan de orde zal stellen. Pechtold vraagt hem of de premier niet vindt dat er een extern onderzoek moet komen. Rutte geeft aan inderdaad te willen uitzoeken hoe het zit met de hoogte van de bedragen en met de organisatie op het ministerie. De nieuwe minister van Veiligheid moet de kans krijgen zich in de werken in de materie. „Hij moet dan vervolgens aangeven hoe hij denkt om te gaan met deze materie. Hij moet dan aangeven of hij een onderzoekscommissie wil of niet. Geef die man of vrouw de kans de handen te slaan om dit dossier.”
19.25 uur: Punt van orde – Pechtold vraagt van Rutte om het letterlijke verslag van een gesprek tussen staatssecretaris Teeven en de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. De minister-president wil dat niet geven vanwege vertrouwelijkheid. „Het staat bovendien niet in het rapport van Van Brummen.” Rutte begint vervolgens aan zijn antwoord aan de Kamer. Hij vindt nog steeds dat Opstelten „een goed verhaal” heeft. Opstelten heeft in zijn uitvoerige reconstructie één fout gemaakt, aldus Rutte, namelijk door in juni 2014 aan de Kamer te schrijven dat de gevraagde informatie over het aan Cees H. betaalde bedrag niet meer beschikbaar was. Pechtold repliceert dat Nieuwsuur óók over de betreffende info beschikte. „Het was dus op meer plaatsen beschikbaar. De journalist in kwestie gaf aan dat dit uit een bron op het ministerie kwam.”
18.15 uur: Laatste sprekers – Thieme (PvdD) en Krol (50PLUS) zijn de laatste sprekers aan de kant van de Kamer in de eerste termijn van het debat. Het gezag en de geloofwaardigheid van de minister-president staat op het spel, meent Krol.
Het debat wordt geschorst voor een dinerpauze tot 19.15 uur.
17.45 uur: Onder vuur – De sprekers in het debat volgden elkaar tot nu toe snel op; PvdA’er Samsom was de eerste die collega’s naar de interruptiemicrofoon wist te lokken. Maar VVD’er Zijlstra spant tot nu toe de kroon: onafgebroken wordt hij vanuit de oppositie geattaqueerd.
17.35 uur: Teeven had niet hoeven opstappen – Dat staatssecretaris Teeven ook is afgetreden, was wat VVD-fractievoorzitter Zijlstra betreft niet per se noodzakelijk. Opstelten was als minister politiek verantwoordelijk voor de –zo bleek afgelopen zondag– „ontoereikende” informatievoorziening aan de Kamer over de deal met Cees H., en niet Teeven. De deal was op zichzelf genomen toegestaan, aldus Zijlstra.
17.25 uur: Hamvraag – Kan de Kamer er altijd van uit gaan dat ze ongevraagd en gevraagd van de juiste informatie wordt voorzien? Die hamvraag moet negatief worden beantwoord in het geval van Opstelten en Teeven, constateert PvdA-leider Samsom. Daarom is het volgens hem op begrijpelijk en onvermijdelijk dat beide bewindslieden zijn opgestapt.
17.10 uur: Onvindbaar – Hoe kan het dat de gevraagde informatie over de deal met Cees H. nu wél gevonden is, terwijl die eerder onvindbaar bleek, vraagt SGP’er Van der Staaij zich af. Over dat soort vragen wil hij graag meer duidelijkheid. Hij hoopt verder dat er snel opvolgers komen voor Opstelten en Teeven
17.05 uur: Politieke doodzonde – De Kamer is vijftien jaar lang onjuist geïnformeerd over de deal met Cees H., aldus een verontwaardigde Pechtold (D66). „Alle vragen moeten nu worden beantwoord.” Welke feiten en fouten komen nog meer boven water, zo vraagt hij premier Rutte. Dat de Kamer door het ministerie van Justitie niet afdoende is voorgelicht, noemt hij een „politieke doodzonde.”
16.55 uur: Héle kabinet moet weg, vindt Wilders – Rutte is de regie totaal kwijt, meent PVV-leider Wilders. „Stap op met uw hele rampkabinet dat Nederland in de vernieling heeft geholpen.”
16.50 uur: Van Ojik dringt aan op krachtiger regie – De bestuursstijl van Rutte gedijt vooral goed als deze het tij mee heeft, constateert Van Ojik (GroenLinks). Hij wil dat de premier krachtiger de regie neemt.
Net als Van Ojik –en Slob– stelt Bontes (Voor Nederland) dat de opgestapte bewindslieden Opstelten en Teeven vandaag naar de Kamer hadden moeten komen en daar hun aftreden bekend hadden moeten maken.
16.45 uur: Buma wil snel opvolgers van Opstelten en Teeven – Premier Rutte moet alle openstaande vragen rondom de kwestie-Cees H. snel beantwoorden en voortvarend op zoek gaan naar opvolgers van Opstelten en Teeven, betoogt CDA’er Buma.
16.40 uur: Slob trapt af – Een onafhankelijke commissie zou er moeten komen die de zoektocht naar de verdere afhandeling van de schikking met Cees H. kan onderzoeken, stelt CU-fractievoorzitter Slob voor aan Rutte.
16.30 uur: Kamerdebat met Rutte – Het Kamerdebat met premier Rutte over de Teevendeal is begonnen. In een verklaring stelde de minister-president: „Het terugtreden van Opstelten en Teeven was onvermijdelijk toen nieuwe informatie boven tafel kwam.” Hun vertrek noemde hij een „verlies voor het kabinet.” Rutte zal zo snel mogelijk opvolgers voordragen, maar noemde de functies te belangrijk om dat „overhaast” te doen.
15.25 uur: Debat begint met verklaring Rutte – Premier Mark Rutte legt dinsdagmiddag aan het begin van het Kamerdebat over de Teevendeal eerst een verklaring af over het aftreden van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. Daarna gaan de fracties met hem in debat over het besluit van de VVD-bewindslieden en de gang van zaken rond de schikking die Teeven vijftien jaar geleden als officier van justitie sloot met een drugscrimineel.
15.05 uur: Slob wil onafhankelijk onderzoek – Een onafhankelijke commissie moet de onderste steen boven krijgen over de zogeheten Teevendeal. Arie Slob, fractieleider van de ChristenUnie, gaat dat dinsdag voorstellen in het debat dat de Tweede Kamer over de kwestie voert met premier Mark Rutte. Slob heeft, net als bijvoorbeeld de SP, nog veel vragen over de schikking die in 2000 door toenmalig officier van justitie Fred Teeven werd getroffen met een drugscrimineel. Hij wil niet dat die vragen „boven de markt blijven hangen zodat ook de opvolgers van Opstelten en Teeven er last van blijven houden”.
14.25 uur: „Het wordt even aanpoten” – „Het wordt even aanpoten”, verwacht minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst). Hij gaat tijdelijk de bewindslieden van Veiligheid en Justitie waarnemen. „Het is een kwestie van snel bijgepraat worden.” Blok verwacht niet dat zijn tijdelijke baan lang gaat duren, zei hij dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer. Hij noemde het „praktisch” dat hij al het kantoorgebouw met de vertrokken Ivo Opstelten en Fred Teeven deelde. Hun afscheid noemde hij een „persoonlijk drama, maar staatsrechtelijk juist”.
14.15 uur: „Het is geen prettig gebeuren” – Oud-minister Ivo Opstelten werd dinsdagmorgen bij zijn huis opgewacht door een verslaggever van RTV Rijnmond. Veel wilde hij niet kwijt. Wel zei hij: „Het is nooit een prettig gebeuren, nee, dat is juist, maar ik ga nu even mijn zaakjes opruimen.”
13.08 uur: Kamerdebat om 16.30 uur – Het debat in de Tweede Kamer met premier Rutte begint dinsdagmiddag om 16.30 uur.
11.07 uur: „Geen crisis bij de VVD” – Het is geen crisis bij de VVD, zo klinkt het dinsdag uit de mond van menig VVD-Kamerlid. De VVD’ers druppelden de ochtend na het aftreden van de VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven binnen voor het wekelijks overleg met de fractie. Enkele dagen voor Teeven en Opstelten hun ontslag indienden, stapte ook VVD-Kamerlid Mark Verheijen al op na gedoe over declaraties. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra hoopt dat zijn partij nu wel haar deel van de ellende heeft gehad. Ook Zijlstra stelt dat de VVD niet in crisis is. „We zijn twee gezaghebbende bewindslieden kwijt. Dat is bijzonder pijnlijk. Maar de VVD is niet in crisis.” De partij gaat nu op zoek naar kundige nieuwe bewindspersonen, zei hij. Volgens Ronald Vuijk (Defensiewoordvoerder) zal de opvolging van Opstelten en Teeven „nog wel even duren”.
9.40 uur: Debat in Kamer over Teevendeal gaat door – Het debat over de Teevendeal in de Tweede Kamer dinsdagmiddag gaat door. De VVD steunt het verzoek hiertoe van de oppositie, laat een woordvoerster van de liberalen weten. Minister Ivo Opstelten (Veilgheid en Justitie) en zijn staatssecretaris Fred Teeven traden maandag laat vanwege deze kwestie af. Het Kamerdebat wordt nu met premier Mark Rutte gevoerd.
8.24 uur: Veel kijkers Nieuwsuur na opstappen politici – Naar Nieuwsuur hebben maandagavond ruim 1,3 miljoen mensen gekeken, dat zijn er minstens twee keer zoveel als anders. In het actualiteitenprogramma op NPO2 werd rechtstreeks verslag gedaan van het aftreden van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. De VVD-bewindslieden maakten hun vertrek maandagavond kort na tienen bekend in een persconferentie op hun ministerie. Het was ook Nieuwsuur dat vorige week onthulde dat met een deal die Teeven als officier van justitie sloot met een drugscrimineel 4,7 miljoen gulden (ruim 2 miljoen euro) was gemoeid en niet bijna 2 miljoen gulden. Opstelten had dat lagere bedrag steeds aan de Tweede Kamer gemeld.
7.25 uur: Debat te veel van het goede – En het kan niet anders of zelfs de VVD moet het beamen: Een confrontatie met zoveel pijnlijke details zou, als het debat was doorgegaan, zelfs voor een door de wol geverfde bestuurder als Opstelten te veel van het goede zijn geweest. Dat schrijft RD-redacteur Jakko Gunst in zijn reconstructie. Lees hier meer.
7.10 uur: Kranten: aftreden VVD’ers drama voor partij – Met het vertrek van Ivo Opstelten en Fred Teeven verkeert de VVD volgens de ochtendkranten in crisis. Vlak voor de Statenverkiezingen zijn de liberalen twee belangrijke bewindslieden kwijt. „Van een vliegende start naar een pijnlijke crash”, schrijft Trouw over het vertrek van het duo. Het vertrek van het duo is volgens de Volkskrant een zwaar verlies voor hun partij. „De twee crimefighters stonden symbool voor de harde aanpak van criminaliteit.” Ook volgens het AD is de bonnetjesaffaire een drama voor de liberalen. „VVD onthoofd de verkiezingen in”, opent de krant. „Gezag Rutte aangetast. Ministerie van Veiligheid stuurloos” , vervolgt het dagblad. Lees hier meer.
00.07 uur: Koning verleent ontslag – Koning Willem-Alexander heeft minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven maandag nog ontslag verleend, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst kort voor middernacht namens het Kabinet van de Koning. De koning deed dit „op de voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze, onder dankbetuiging voor de vele gewichtige diensten door de minister en de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen”.
Dinsdag 10 maart
23.47 uur: Dicht – De redactie digitale media sluit dit liveblog en wenst u een goede nacht.
23.22 uur: Minister van buiten – Politiek commentator Ferry Mingelen in tv-programma Pauw: „Ik denk dat er een minister van buiten het kabinet aangetrokken zal worden.”
23.18 uur: „Loyale collega’s” – Vice-premier Lodewijk Asscher via Twitter: „Kabinet verliest twee hardwerkende, loyale collega’s. Respect voor besluit Opstelten en Teeven.”
23.07 uur: Blok minister ad-interim – Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst wordt de ad-interim op het ministerie van Veiligheid en Justitie, zo meldt NOS-verslaggever Joost Vullings op Twitter.
23.04 uur: „Veel vragen onbeantwoord” – Henk Krol, fractievoorzitter 50PLUS in de Tweede Kamer via Twitter: „Door al op te stappen vóór het debat blijven veel vragen onbeantwoord. Het is nu aan de minister-president om die duidelijkheid te geven.”
22.53 uur: „Veel vragen” – D66-Kamerlid Berndsen in Nieuwsuur: „Ik vind dat er eerst gedebatteerd moet worden, omdat er heel veel vragen leven. We willen weten wat er gebeurd is. We moeten naar de toekomst kijken, dat niet opnieuw zulke dingen gebeuren.”
22.48 uur: „Kabinet in disbalans” – Dominique van der Heyde, politiek verslaggever van de NOS, analyseert wat de gevolgen zijn voor het kabinet: „Het aftreden van de VVD-bewindslieden Opstelten en Teeven brengt het kabinet in disbalans. In de peilingen lijkt juist de PvdA de zwakke broeder. Rutte zal nu even op krukken, op één been hinkend verder moeten. Naast de economie is veiligheid een belangrijk thema voor de VVD. Daar moeten stevige namen voor terug komen. Wellicht schuift minister Kamp van Economische Zaken nu op naar het ministerie van Veiligheid en Justitie.”
22.41 uur: „Vertrek onvermijdelijk” – SP-leider Roemer tegenover BNR: „Het is een persoonlijk drama, maar het vertrek is onvermijdelijk. De stabiliteit van het kabinet wordt er niet groter op.”
22.40 uur: „Informatie was op ministerie” – Informatie over de financiële afwikkeling van de zogeheten Teeven-deal was wel degelijk beschikbaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. „Deze informatie had, naar nu blijkt, ook al eerder ontsloten kunnen worden”, zei Opstelten maandagavond in een toelichting op zijn vertrek als minister.
22.37 uur: „Vertrek door achterdeur” – Fractievoorzitter Arie Slob van ChristenUnie via Twitter: „Vertrek bewindspersonen betekent niet dat debat niet gevoerd hoeft te worden. Er zijn veel vragen aan kabinet te stellen. Nu maar met minister-president.” In Nieuwsuur zegt Slob het te betreuren dat de bewindslieden „zijn vertrokken door de achterdeur en niet door de voordeur”.
22.36 uur: „Benieuwd naar rol premier” – CDA-leider Buma in Nieuwsuur: „Het is een ingrijpend besluit. De positie van Opstelten was onhoudbaar nu hij tot vorige week onjuist informatie aan de Kamer heeft gegeven. Ik ben benieuwd wat de rol van de premier was in deze kwestie.”
22.35 uur: Ingrijpend besluit – PvdA-leider Samsom: „Het is een ingrijpend besluit van Opstelten en Teeven. We respecteren het besluit en danken hen voor de inzet van de bewindslieden voor de publieke zaak.”
22.32 uur: Zijlstra: Aftreden begrijpelijk – VVD-fractievoorzitter Zijlstra: „Ik betreur het vertrek van minister Opstelten, maar het is begrijpelijk, nadat vandaag bleek dat de informatie over het bedrag dat aan Cees H. is overgemaakt, toch op het departement aanwezig was.” Zijlstra heeft respect voor het besluit van staatssecretaris Teeven, dat hij uit solidariteit met de minister eveneens aftreedt. „Met het vertrek van Opstelten en Teeven verliest het kabinet een kundig minister en staatssecretaris, die de afgelopen jaren met hun beleid een grote bijdrage hebben geleverd aan een veiliger Nederland. Opstelten is daarnaast voor de VVD jarenlang in diverse functies van zeer groot belang geweest.”
22.31 uur: „Verzwakking kabinet” – GroenLinks-leider Van Ojik in Nieuwsuur: „Ik begrijp dat de positie van Opstelten en Teeven onhoudbaar is geworden. De minister kon niet veel anders dan aftreden, hoe dramatisch dat voor hem ook is. Het aftreden van de bewindslieden is een verzwakking van de VVD en het kabinet.”
22.24 uur: Reactie Rutte – Minister-president Rutte: „Vanavond hebben Ivo Opstelten en Fred Teeven besloten hun ontslag aan te bieden. Ik kan niet anders dan dat besluit respecteren. Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.”
22.23 uur: Slob: Persoonlijk drama – CU-leider Arie Slob via Twitter: „Aftreden minister Opstelten/stas Teeven onvermijdelijk geworden en persoonlijk drama. Hadden wel eerst verantwoording in TK moeten afleggen.”
22.22 uur: VVD: Dramatisch – Robin Linschoten, ex-staatssecretaris namens de VVD, in Nieuwsuur: „Dit is een dramatische ontwikkeling. Je wordt er niet vrolijk van als twee VVD-bewindslieden een week voor de verkiezingen aftreden. Het aftreden verdient respect.”
22.21 uur: Van der Staaij: Aderlating – SGP-leider Kees van der Staaij via Twitter: „Heldere verklaringen Opstelten en Teeven. Begrijpelijke consequentie van ontoereikende informatie aan Kamer. Aderlating voor het kabinet.”
22.20 uur: „Te lang onduidelijkheid” – Opstelten zei dat er bij nader onderzoek informatie is „ontsloten” die al eerder bekend had moeten en kunnen worden. Daardoor is er een te lange tijd onduidelijkheid gebleven, zei hij op de persconferentie. „Ik draag en neem de volle verantwoordelijkheid.” Maandag werd bekend dat er toch 4,7 miljoen gulden (ruim 2 miljoen euro) gemoeid was met de deal die Teeven als officier van justitie sloot met een drugscrimineel, veel meer dan de bijna 2 miljoen gulden die Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld.
22.18 uur: Debat met Rutte – Het Kamerdebat dat dinsdag gepland stond met minister Opstelten, zal waarschijnlijk plaatsvinden met premier Rutte. Die zei vorige week nog dat de positie van Opstelten sterk was.
22.15 uur: „Niks mis met deal” – Teeven lijkt geïrriteerd en boos: „Het aftreden van Opstelten is voor mij onverteerbaar. Met de Teevendeal was niks mis. Het is voor volk en vaderland gedaan.”
22.13 uur: Ook Teeven treedt af – Teeven: „Ik vind dat ik niet meer geloofwaardig kan functioneren nu de minister is afgetreden. Daarom heb ik zojuist mijn ontslag aangeboden aan de koning.”
22.10 uur: Rasbestuurder – Hij gold als een rasbestuurder. Hij is ook wat de Britten noemen „a character”: markant op charmante wijze. Hij heeft humor ook. Maar op het Binnenhof begon minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten langzaam maar zeker ergernis te wekken.
22.08 uur: Volledige verantwoordelijkheid – Opstelten tijdens de persconferentie: „Ik draag en neem de volle verantwoordelijkheid voor de lange onduidelijkheid die er bestond over de financiële afwikkeling van de deal met Cees H. Daarom heb ik mijn ontslag ingediend bij de koning.”
22.05 uur: Verkeerd informeren – Het verkeerd informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. Als een minister aftreedt, volgt normaliter ook zijn of haar staatssecretaris. De gedachte erachter is dat een nieuwe minister zijn eigen staatssecretaris moeten kunnen kiezen. Of dat ook nu de reden is, is nog niet bekend.
22.03 uur: „Vlucht naar voren” – Gert-Jan Segers (CU): „Het aftreden van Opstelten en Teeven lijkt op een vlucht naar voren. Als het pijn doet, dan de pleister er maar snel af trekken.”
21.56 uur: „Aftreden terecht” – CU-Kamerlid Gert Jan Segers op Radio 1: „Het opstappen van de bewindslieden is dramatisch en terecht.”
21.54 uur: „Koningsdrama” – Joost Vullings, NOS-verslaggever in Den Haag op Radio 1: „Het opstappen van de twee bewindslieden op het ministerie van Veiligheid en Justitie is een koningsdrama.”
21.51 uur: „Opvolgers nog onbekend” – De opvolgers van Opstelten en Teeven zijn nog niet bekend. Pas na 18 maart zou die worden bekend gemaakt, zo meldt RTL-journalist Kees Berghuis via Twitter.
21.47 uur: „Aftreden bewindslieden” – Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven stappen op. Dat melden RTL en de NOS. Maandag werd bekend dat er toch 4,7 miljoen gulden gemoeid was met de deal met een drugscrimineel, veel meer dan de bijna 2 miljoen die Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld.