Kerk & religie
Ter dood veroordeelde christin Sudan weer vrij

KHARTOEM (ANP/RTR). De Sudanese vrouw die de doodstraf had gekregen omdat ze weigerde zich tot de islam te bekeren, is weer vrijgelaten. Dat heeft haar advocaat bekendgemaakt. De vrouw is vrijgelaten op voorwaarde dat ze in Sudan blijft.

Meriam Ibrahim. beeld EPA
Meriam Ibrahim. beeld EPA

Maandag was de 27-jarige Mariam Yahya Ibrahim Ishaq vrijgelaten uit de dodencel, nadat rechters het omstreden doodvonnis hadden vernietigd.

Maar dinsdag werd ze opnieuw aangehouden op het vliegveld. Haar gezin zou naar de Verenigde Staten hebben willen gaan. De echtgenoot van de vrouw, Daniel Wani, heeft de Amerikaanse nationaliteit. Ishaq wordt ervan beschuldigd dat ze met valse papieren het land wilde verlaten.

De vrouw werd wereldnieuws toen ze half mei ter dood werd veroordeeld door een islamitisch tribunaal omdat ze de religie van haar islamitische vader zou hebben afgevallen. Ze is grootgebracht door haar christelijke moeder. In de cel beviel ze van een meisje.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) riep de ambassadeur van Sudan op het matje om de zaak. Een meerderheid in de Tweede Kamer riep hem deze week op dat opnieuw te doen, nadat ze weer in de cel was beland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer