Politiek
CU Wageningen zet lesbienne op kieslijst voor raad

WAGENINGEN. De ChristenUnie in Wageningen gaat woensdag de verkiezingen in met op de lijst een kandidate die een homoseksuele relatie heeft. Het aspirant-raadslid trok zich om die reden eerder juist terug uit de Wageningse politiek.

Redactie regio
beeld ANP
beeld ANP

Op nummer 8 van de kieslijst van de CU in Wageningen staat oud-raadslid Monique Heger. Dat is opmerkelijk, omdat zij vier jaar geleden nog afwezig was op de lijst. Heger kreeg in 2007, toen ze CU-raadslid was, een relatie met een vrouw. Ze stapte om die reden op als volksvertegenwoordiger.

De lokale CU achtte dit jaar de tijd rijp om het voormalige boegbeeld van de partij opnieuw een plaats op de lijst te geven, een besluit dat tot nog toe onopgemerkt was gebleven.

De kiesvereniging kan daarover zelfstandig een besluit nemen, zegt voorzitter Berenschot van de Wageningse CU desgevraagd. Het betreft een weloverwogen besluit „waarbij goed naar de lokale situatie is gekeken. Wageningen is een progressieve plaats. Monique Heger ligt hier goed. Op basis daarvan dachten we dat we haar konden voordragen. De leden hebben daarmee ingestemd.”

Heger bevestigt dat verhaal. „We hebben het erover gehad of ik de principes van de CU kan uitdragen. We vinden van wel.” Ze erkent dat het landelijk partijcongres in juni 2008 een motie aannam waarin staat dat een seksuele relatie is voorbehouden aan man en vrouw binnen een huwelijk, „maar daarover zal geen debat gevoerd worden in de raad. Sowieso vind ik dat geen politiek onderwerp.”

De achterliggende jaren woedde er binnen de ChristenUnie een felle discussie over de positie van samenwonende homo’s binnen de partij.


Lees in Digibron

“Juist de CU moet homochristenen accepteren” – interview met Monique Heger (Reformatorisch Dagblad, 18-11-2009)

“CU oordeelt niet over homorelatie” (Reformatorisch Dagblad, 29-09-2007)

Raadslid CU Wageningen stapt op na homorelatie (Reformatorisch Dagblad, 28-09-2007)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer