Opinie
Verjonging SGP-lijsten is noodzakelijk

Het is belangrijk dat de plaatselijke SGP-kiesvereniging ook jongeren op de kieslijst zetten, schrijven Jacques Rozendaal en Jan Mark ten Hove in een open brief.

29 January 2013 07:24Gewijzigd op 15 November 2020 01:38
Foto ANP
Foto ANP

Rotterdam, 28-01-2013

Geachte SGP’ers in den lande,

De gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 naderen. Hoewel het nog ruim een jaar duurt voordat Nederland weer de gang maakt naar het stembureau, zijn verschillende plaatselijke besturen en selectiecommissies al druk in de weer om de kieslijsten samen te stellen.

Elke keer opnieuw is het een hele klus om een evenwichtige lijst te presenteren. Evenwicht in competenties en karakters, evenwicht in ervaring en talent, evenwicht in kerkelijke denominaties. Op één criterium is de balans in elk geval compleet zoek: leeftijd. In raden zitten relatief veel SGP’ers in de leeftijdscategorie van veertig tot zeventig jaar op het pluche. Het aantal twintigers en dertigers is echter minimaal.

Uit gegevens die het partijbureau aan SGP-jongeren verstrekt heeft, blijkt dat van de in totaal 304 SGP-gemeenteraadsleden en -wethouders er slechts 8 (!) zijn die jonger zijn dan dertig jaar; 56 van de 304 plaatselijke politici zijn tussen de dertig en de veertig jaar oud. Dat betekent dat 79 procent van de SGP’ers in de raden boven de veertig jaar is. Een verontrustend percentage, want iedereen zal met ons eens zijn dat politiek actief zijn niet alleen aan ouderen voorbehouden is. Sterker nog, een bekend gezegde luidt: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Onze oproep tot verjonging is niet nieuw. Medio november 2011 verscheen in GezinsGids een interview met de algemeen secretaris van de partij, mr. V. A. Smit, die eveneens pleitte voor verjonging van de SGP-kieslijsten met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. „Is de leeftijdsopbouw van de fractie evenwichtig, met name gekeken naar de verhouding tussen vernieuwing en continuïteit? Want de rapen zijn gaar als opeens een hele generatie stopt”, aldus Smit.

In reactie op de uitlatingen van Smit heeft SGP-jongeren een brief gestuurd naar de plaatselijke kiesverenigingen met het verzoek om werk te maken van verjonging. Hierbij hebben wij de aanbeveling gedaan om een derde van de kieslijst te laten bestaan uit twintigers. Wellicht is het illustratief dat wij op dat schrijven nauwelijks reactie kregen.

Door middel van deze open brief wil SGP-jongeren nogmaals een pleidooi houden voor het werven van twintigers en dertigers. Om u als plaatselijke besturen en selectiecommissies een handje te helpen, hierbij een aantal argumenten dat pleit voor het selecteren van jongeren:

1. Een jongere op een verkiesbare plaats is een stimulans voor leeftijdsgenoten om betrokken te worden bij de plaatselijke politiek en politiek actief te worden. Jongeren vereenzelvigen zich eerder met leeftijdsgenoten. De ervaring leert dat gemeentepolitiek niet hoog op het interesselijstje van burgers staat, laat staan bij jongeren.

2. Een jongere op een verkiesbare plaats betekent meer zichtbaarheid van de plaatselijke fractie. Nogal wat plaatselijke kiesverenigingen en fracties onderwaarderen de kansen van sociale media. Jongeren zijn actief op sociale media en weten hoe ze zichzelf, en de SGP, daar kunnen presenteren. Wel zo handig in verkiezingstijd.

3. Jongeren kunnen goed ”out of the box” denken. Met een geslaagde ludieke actie is minstens zo veel gewonnen als een bereikte meerderheid voor een amendement of motie.

4. Jongeren hebben meestal minder volle agenda’s dan ouderen. Een jonge hond heeft bovendien vaak meer motivatie voor het oppakken van nieuwe uitdagingen dan iemand die al 25 jaar meeloopt.

5. Jongeren zijn over het algemeen initiatiefrijk, hebben veel ideeën en denken nauwelijks hiërarchisch. Dat kan het optreden van een fractie verfrissen en verlevendigen.

6. Jongeren staan open voor feedback van oudere collega’s en willen graag leren. Oudere fractieleden kunnen op deze manier mentor zijn van jonge honden en anderzijds leren van de inzichten van jonge mensen en daarmee een gezonde continuïteit tussen generaties garanderen.

Natuurlijk realiseert SGP-jongeren zich ook dat jongeren een eigen verantwoordelijkheid hebben om plaatselijk actief te worden. Politieke functies komen je niet zomaar aanwaaien. Daarom doen wij bij dezen de oproep aan jongeren om de vergaderingen en openbare avonden van de kiesvereniging te bezoeken.

Jongerenparticipatie in het lokaal bestuur zou elke SGP’er aan het hart moeten gaan. Het zou voor iedereen verlies zijn als straks een generatie SGP’ers het openbaar bestuur verlaat, terwijl er geen natuurlijke opvolgers klaarstaan.

Met vriendelijke groet,

Jacques Rozendaal en Jan Mark ten Hove

De auteurs zijn respectievelijk voorzitter en beleidsadviseur van SGP-jongeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer