OpinieCOMMENTAAR
Een universiteit die een prolifecampagne weert? Beschamend
De campagne van de Week van het Leven richt zich dit jaar met name op jongeren. Met de reclameposters bij universiteiten en hogescholen hoopte de organisatie circa 900.000 voorbijgangers te bereiken. Maar de sinds vorige week zaterdag getoonde posters werden dinsdagmorgen plotseling verwijderd. Er kwam „te veel negatief commentaar” bij de scholen en universiteiten. Kennelijk is zo’n campagne dus harder nodig dan ooit.
Hoofdredactie
Een Wake van "Kies Leven" bij een abortuskliniek Het Vrelinghuis Utrecht
In Nederland mag er veel. Je mag op straat roepen dat Palestina vrij moet worden, vanaf de rivier tot de zee . Billboards langs de snelweg mogen verkondigen dat Israëlische gijzelaars ontvoerd zijn door Hamas. Eindeloze rijen omgekeerde vlaggen mogen maandenlang ongestoord wapperen. Je mag de koran verbranden in het centrum van de stad. Posters bij het bushokje mogen dames tonen met nauwelijks verhullende kleding.
Maar er zijn grenzen. Klimaatactivisten mogen zich niet met betonmix vastlijmen aan het asfalt van de A12. Boeren mogen geen hooibalen in brand steken op de snelweg. Je mag moslims geen nazi’s noemen en Joden mag je niet opjagen.
Dat zulke grenzen nodig zijn, staat buiten kijf. Maar wat stond er dan op die reclameposter van de Week van het Leven wat zoveel commentaar opriep? Dat aborteurs moordenaars zijn? Dat Nederland genocide pleegt op ongeboren kinderen? De oproep om abortusklinieken te blokkeren? Een bloederig beeld van een in stukken gerukte foetus? Niets van dat alles. Slechts een fleurige foto met de tekst ”Jij mag er zijn. En elk ongeboren kind ook!”.
Campagne Platform Zorg voor Leven geweerd om „te veel negatief commentaar”
Strikt genomen is de reclameposter niet weggehaald omdat die tekst verboden is. Integendeel, de inhoud van de poster voldeed aan de Nederlandse Reclame Code . Het zijn de scholen en universiteiten die exploitant Clear Channel Nederland hebben gevraagd de campagne te stoppen, onder meer omdat de inhoud ervan ongeschikt zou zijn voor een plaats waar veel jonge scholieren passeren.
Dat maakt het verwijderen van de posters des te opvallender. Als het gaat om seksuele diversiteit, gender, racisme of klimaat zijn die universiteiten verre van kieskeurig. Wetenschap gedijt bij de vrijheid om de meest ongezouten meningen te uiten, zo is de gedachte. Een paar weken geleden was de Nijmeegse Radboud Universiteit in het nieuws omdat de controversiële pro-Palestijnse Mohammed Khatib daar het woord zou voeren. Het kabinet verbood zijn komst naar Nederland, waarna de universiteit hem alsnog via een videoverbinding aan het woord liet. Kennelijk was de inhoud daarvan wél geschikt voor jonge academici.
Dirkje Slingerland opgepakt bij abortuskliniek: ,,Ik zie het als een geestelijke strijd"
Het is beschamend dat scholen en universiteiten censuur willen toepassen op deze campagne. En dat terwijl dit jaar het aantal abortussen zo schrikbarend gestegen is, met 10 procent. Juist daar waar de toekomstige bovenlaag van de samenleving wordt gevormd, waar de links-liberale agenda alle ruimte krijgt, is er geen plek voor de stem van hen die niet zelf kunnen spreken, voor het ongeboren leven.