Kamer stelt besluit Uit Vrije Wil uit
DEN HAAG – Een Kamermeerderheid van PvdA, GroenLinks, VVD en PVV (95 zetels) wil een besluit over het wetsvoorstel van de initiatiefgroep Uit Vrije Wil voor legalisatie van hulp bij zelfdoding voor zich uitschuiven en er pas in een later stadium definitief knopen over doorhakken.
Dat bleek donderdagavond tijdens een Kamerdebat.
De vier vinden het nog te vroeg om nu al handen en voeten aan het wetsvoorstel te geven. Ze dringen aan op uitstel van besluitvorming totdat duidelijk is wat „de resultaten” zijn van een maatschappelijk debat over de thematiek van ouderdom en vrijwillige levensbeëindiging en totdat er meer bekend is over de houding van ouderen tegenover de zogeheten laatstewilpil en euthanasie.
Nu al knopen doorhakken, vinden PvdA, GroenLinks, VVD en PVV te voorbarig. „Ik zie de oplossing niet in een nieuw wetsvoorstel, zoals dit burgerinitiatief voorstaat, maar in het verbeteren van het uitvoeringstraject onder de huidige euthanasiewet”, aldus PVV-Kamerlid Gerbrands. „Ik vind dat je gerede twijfel mag hebben of je van een arts kunt vragen dat hij of zij een medicijn voorschrijft dat een dodelijke uitwerking heeft op iemand die volledig gezond is, zoals Uit Vrije Wil voorstelt”, voegde VVD-Kamerlid Van Miltenburg daar aan toe.
Snelle stappen zijn nu volgens VVD en PVV bovendien niet nodig, vanwege de komst van de stichting Levenseindekliniek, volgens beide een majeure verbetering. „Eindelijk werkt de euthanasiewet in den brede zoals ik altijd heb gemeend dat deze zou moeten werken”, aldus een opgetogen Van Miltenburg.
Een eenduidige visie van een Kamermeerderheid op Uit Vrije Wil leek er eerst niet te komen, zeker niet nadat D66-Kamerlid Dijkstra de overige fracties voorhield dat de Kamer meteen een principieel ja of nee moest uitspreken ten aanzien van gelegaliseerde stervenshulp aan levensmoede ouderen. PvdA-Kamerlid Klijnsma wist echter een tekst te bedenken voor een oproep om het burgerinitiatief op de agenda te houden, waar ook VVD en PVV zich in konden vinden: aanhouden tot onbepaalde tijd. „Zeker met een jaar”, schatte Klijnsma in.
Klijnsma deed gisteravond een nog verdergaand voorstel door de regering op te dragen het maatschappelijk debat over Uit Vrije Wil te stimuleren en in het voorjaar van 2013 met een weergave van de uitkomsten van de discussie naar de Kamer te komen. Die oproep werd alleen medeondertekend door GroenLinks. Voor VVD en PVV is dat gezien de huidige samenwerking met het CDA op dit moment even een brug te ver.
Omdat een burgerinitiatief een relatief nieuw fenomeen is, is het nog onduidelijk hoe de Kamer de besluitvorming gaat afwikkelen. PvdA, GroenLinks, VVD en PVV zouden de eindstemming het liefst met een jaar uitstellen, maar onduidelijk is of dat procedureel gezien kan. Als het op korte termijn tot een stemming komt, wordt Uit Vrije Wil weggestemd, maar Kamerleden kunnen vervolgens op elk moment besluiten het door de initiatiefgroep geschreven wetsvoorstel zelf aanhangig te maken. Dijkstra (D66) kondigde gisteren al aan dat te zullen doen.
Het kabinet zal zich over Uit Vrije Wil uitlaten wanneer de resultaten van het tweede, grote evaluatieonderzoek naar de werking van de euthanasiewet bekend zijn, zegde minister Schippers (VWS) gisteren toe. Deze uitkomsten worden komend najaar verwacht.