Buitenland
Alle slachtoffers Loveparade doodgedrukt

DUISBURG (ANP) – Alle twintig personen die om het leven kwamen tijdens de Loveparade zaterdag in het West-Duitse Duisburg, zijn doodgedrukt. Dat blijkt uit de autopsie van de stoffelijke overschotten, meldde de premier van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Hannelore Kraft, dinsdag.

Redactie digitale media
Voorbijgangers hebben kaarsen aangestoken in de Duisburgse ramptunnel. Foto EPA
Voorbijgangers hebben kaarsen aangestoken in de Duisburgse ramptunnel. Foto EPA

Aanvankelijk was gemeld dat een deel van de slachtoffers van trappen zou zijn gevallen, waardoor paniek zou zijn ontstaan in de massa die door een tunnel naar het festivalterrein wilde. Maar uit de lijkschouwing blijkt dat alle slachtoffers door kneuzingen van hun borstkas stierven. Niemand kwam door een val om het leven.

De lijken zijn in de loop van dinsdag vrijgegeven. Onder de slachtoffers is een 22-jarige Nederlander.

Duisburg houdt zaterdag een rouwdienst voor de twintig mensen die bij de Loveparade zijn omgekomen. Dat heeft het gemeentebestuur van de Duitse stad dinsdag bekendgemaakt.

Volgens Duitse media zal bondskanselier Angela Merkel haar vakantie onderbreken om aanwezig te kunnen zijn. Ook de kersverse president Christian Wulff woont volgens berichten in de media de rouwdienst bij.

De plechtigheid wordt in een kerk gehouden, maar nadere details ontbreken nog. Ook wordt een aantal buitenlandse gasten verwacht.

Bij de ingang van het terrein in Duisburg waar het technofeest plaatsvond, ontstond paniek. In het gedrang raakten meer dan vijfhonderd mensen gewond.

Het Duitse openbaar ministerie onderzoekt hoe de tragedie kon gebeuren. De politie van Duisburg zou in de aanloop naar de Loveparade twijfels hebben geuit over het veiligheidsplan dat de organisatie haar voorlegde, maar zij stuitte daarbij op hevige politieke tegenstand, aldus berichten in Duitse media. „De politie van Duisburg heeft haar bedenkingen in verscheidene workshops en besprekingen duidelijk gemaakt” zei een politiefunctionaris in de Süddeutsche Zeitung van dinsdag. De organisatie heeft daar echter niet op gereageerd.

De vergunning voor het evenement werd op de ochtend van de Loveparade pas afgegeven, wat zeer ongebruikelijk is. Adolf Sauerland, de burgemeester van Duisburg, weigert vooralsnog op te stappen in verband met het drama zaterdag. Als burgemeester is hij verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente. Ook de organisatie ligt onder vuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer