BuitenlandSpanningen Israël en Hezbollah
Zware Israëlische aanvallen op Hezbollah

Israël heeft donderdag grootschalige luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Libanon. De Israëlische strijdkrachten meldden dat meer dan honderd raketinstallaties van Hezbollah zijn gebombardeerd.

Redactie buitenland
Een Israëlisch gevechtsvliegtuig stijgt donderdag op voor aanvallen op Hezbollah in Libanon. beeld AFP, Israel Defense Forces
Een Israëlisch gevechtsvliegtuig stijgt donderdag op voor aanvallen op Hezbollah in Libanon. beeld AFP, Israel Defense Forces

De aanvallen begonnen ’s middags en zijn in meerdere golven uitgevoerd, berichtte nieuwssite The Times of Israel. Volgens de Israëlische strijdkrachten stonden de raketinstallaties klaar voor aanvallen op doelen in Israël. Hezbollah bestookte donderdag het noorden van Israël met antitankraketten en drones. Daarbij kwamen twee Israëlische militairen om.

Bronnen in Libanon bevestigen dat sprake was van zware bombardementen. Die aanvallen behoorden tot de hevigste sinds het begin van de Gazaoorlog, zeiden veiligheidsbronnen in het land tegen persbureau Reuters.

Israël en Hezbollah, dat volgens experts beschikt over een groot raketarsenaal, bestoken elkaar al maanden met grote regelmaat. Er waren beschietingen over en weer in het grensgebied en Israël doodde in juli een belangrijke Hezbollahcommandant in Beiroet.

De situatie escaleerde deze week verder toen door Hezbollah gebruikte communicatieapparatuur ontplofte. Dat leidde in Libanon tot tientallen doden en duizenden gewonden. Hezbollah houdt Israël daar verantwoordelijk voor.

Hezbollahleider Hassan Nasrallah zei donderdag in een tv-toespraak dat Israël met de cyberaanval alle rode lijnen heeft overschreden en zei dat het voorval gezien kan worden als een oorlogsdaad. Tijdens zijn speech vlogen Israëlische gevechtsvliegtuigen laag over de Libanese hoofdstad Beiroet.

De opgelopen spanning leidt internationaal tot grote bezorgdheid. Het Witte Huis zei te vrezen voor mogelijke escalatie en de Britse minister van Buitenlandse Zaken riep op tot een onmiddellijke wapenstilstand. De Franse president Emmanuel Macron zei in een videoboodschap dat er nog een diplomatieke uitweg is en oorlog niet onvermijdelijk is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer