Politiek
Rutte: Nu kijken naar kabinet over rechts

DEN HAAG (ANP) – VVD-leider Mark Rutte vindt dat er nu nadrukkelijk moet worden gekeken naar een kabinet „over rechts”, met daarin de PVV en het CDA. De liberaal heeft die boodschap neergelegd bij informateur Ruud Lubbers, zo zei hij na zijn gesprek. Deze optie had al steeds zijn eerste voorkeur, aldus Rutte.

Ruud Lubbers ontvangt donderdag in de Eerste Kamer fractieleider van de VVD Mark Rutte. Foto ANP
Ruud Lubbers ontvangt donderdag in de Eerste Kamer fractieleider van de VVD Mark Rutte. Foto ANP

De VVD-leider gaat nu uit van rechts, omdat hij zegt goed geluisterd te hebben naar PvdA-leider Job Cohen. Die heeft volgens hem een blokkade voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA gelegd. Rutte vindt een kabinet over rechts dan nu ook „een logische volgende stap” om te onderzoeken. Rutte denkt dat Nederland dat ook vindt. Als een randvoorwaarde zei hij nog wel dat de PVV dan wel moet deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar.

Of CDA-fractieleider Maxime Verhagen nu wel aan tafel wil plaatsnemen, was volgens Rutte nu niet aan de orde. „Ik heb nu aan de informateur mijn voorkeur aangegeven.” Ook wilde Rutte niet vooruitlopen op het zelf schrijven van een tekst. „Het belangrijkste is dat er een stabiel kabinet komt dat orde op zaken kan stellen.” De liberaal is bezorgd dat het te lang duurt.

De liberaal was de eerste van de vier fractievoorzitters die donderdag bij Lubbers zullen langskomen in het gebouw van de Eerste Kamer op het Binnenhof. Hij sprak ruim een uur en een kwartier met Lubbers, die woensdagavond door koningin Beatrix werd benoemd tot informateur om te kijken welk meerderheidskabinet er mogelijk is na het mislukken van paars-plus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer