Politiek
Bos herhaalt: Kabinet moet NAVO-verzoek Uruzgan afwijzen

Vicepremier Bos (PvdA) heeft donderdag na lang aandringen van de oppositie ook in de Tweede Kamer herhaald dat hij „in partijverband” gezegd heeft dat het kabinet wat hem betreft het NAVO-verzoek voor een trainingsmissie in de Afghaanse provincie Uruzgan moet afwijzen. Hij zei er wel bij dat „het kabinet het uiteindelijke oordeel pas vrijdag kan vellen.”

Redactie politiek
DEN HAAG - Premier Balkenende (M) en vice-premiers Bos (L) en Rouvoet (R) donderdagmiddag tijdens het spoeddebat over de politieke situatie rondom de besluitvorming Uruzgan. Foto ANP
DEN HAAG - Premier Balkenende (M) en vice-premiers Bos (L) en Rouvoet (R) donderdagmiddag tijdens het spoeddebat over de politieke situatie rondom de besluitvorming Uruzgan. Foto ANP
Dat Nederland het verzoek van de NAVO moet afwijzen, zei Bos woensdag op een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij. In de Kamer lichtte hij toe dat hij daarmee „helderheid” wilde scheppen.

Uitgedaagd door de SP weigerde Bos aanvankelijk de afwijzing te herhalen. Hij hield het erbij dat het kabinet de afgelopen tijd verscheidene opties voor Afghanistan heeft besproken en dat het kabinet nog een besluit moet nemen.

Premier Balkenende benadrukte tijdens het Kamerdebat juist steeds dat zorgvuldigheid van belang is en dat het kabinet nog allerlei opties aan het bekijken is. Eerst dient wat hem betreft vrijdag het kabinet zich intern te beraden over de toekomstige rol in Afghanistan. Op uitlatingen van andere ministers over Afghanistan wilde hij niet reageren.

Balkenende zei dat hij „natuurlijk een mening” heeft over de oproep van Bos. „Maar die hoort besproken te worden daar waar het hoort en dat is in de ministerraad.” Volgens Balkenende is het zo als het is al „ingewikkeld genoeg.”
Bos zei in het debat verder dat het kabinet intern alle opties heeft bekeken voor de toekomstige Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan, ook die voor een langer verblijf in Uruzgan, „op een onderzoekende en inventariserende manier.” Geen van de regeringspartijen heeft zich gecommitteerd aan een van de mogelijke opties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer