Politiek
Kamer bezorgd over veiligheid ov-kaart

DEN HAAG - De Tweede Kamer vraagt tekst en uitleg van staatssecretaris Huizinga van Verkeer over de problemen met de ov-chipkaart. De chip in de kaart blijkt eenvoudig te kraken. Reizigersvereniging Rover vindt dat het gebruik van de kaart direct moet worden opgeschort.

Redactie politiek
CDA, GroenLinks en SP willen volgende week een spoeddebat met Huizinga. Afgelopen weekend bleek dat Duitse hackers erin zijn geslaagd de chip in de ov-kaart te kraken. De politieke partijen hopen van de staatssecretaris te horen wat daarvan de consequenties zijn.

Volgens het bedrijf Trans Links Systems (TLS), dat de ov-chipkaart uitgeeft, is de kaart „absoluut veilig”, niet fraudegevoelig en is de privacy van gebruikers niet in het geding.

De Duitsers zouden een kleine schakel in de totale keten van beveiligingsmaatregelen hebben gehackt. Zij konden hierbij zeker niet bij persoonlijke gegevens komen, zei een woordvoerder van de RET. Deze Rotterdamse vervoerder is een van de initiatiefnemers van TLS. Rotterdam is de proeftuin voor de nieuwe ov-kaart die volgend jaar alle strippenkaarten en het treinkaartje moet vervangen.

Desondanks heeft TLS aan TNO gevraagd een onderzoek te doen. Dat onderzoek zou enkele weken vergen en in de loop van februari uitsluitsel opleveren.

Staatssecretaris Huizinga wil dat onderzoek afwachten voordat ze verdere conclusies trekt, liet haar woordvoerster gisteren weten.

Reizigersvereniging Rover vindt dat het gebruik van de ov-chipkaart direct moet worden opgeschort. Wat Rover betreft wordt de kaart pas weer in gebruik genomen als helemaal duidelijk is hoe de problemen rond het hacken zijn opgelost. „We vrezen dat je nu een kaart kunt kopiëren en zo kunt reizen op kosten van een ander. Elektronisch zakkenrollen dus. Volgens ons is het niet de bedoeling dat reizigers financiële risico’s lopen”, aldus Rover.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer