PolitiekSGP
Scheidend fractievoorlichter De Bruyne (SGP): De fractie was mijn gezinsvervangend tehuis

De SGP heeft persvoorlichter Menno de Bruyne donderdag officieel uitgezwaaid. In de Haagse Kloosterkerk, waar de partij een afscheidsreceptie organiseerde, waren er toespraken van SGP-voorman Chris Stoffer, NRC-columniste Petra de Koning en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma.

7 November 2024 19:29Gewijzigd op 7 November 2024 21:59
Scheidend persvoorlichter Menno de Bruyne. beeld Cees van der Wal
Scheidend persvoorlichter Menno de Bruyne. beeld Cees van der Wal

Als laatste sprak ook de pensionado zelf een dankwoord uit.

Stoffer typeerde De Bruyne als gids, als voorlichter en als mens. Volgens de fractievoorzitter wijst een snelle rekensom uit dat De Bruyne gedurende zijn carrière zo’n 75.000 tot 95.000 belangstellenden moet hebben rondgeleid door het Tweede Kamergebouw. „Omgerekend zijn dat er 36 tot 60 per week, maar ik kan me niet voorstellen dat je dat hebt bijgehouden”, zei hij.

Ook zei hij dat De Bruyne het vooringenomen beeld dat mensen soms van de SGP hadden „deels juist, deels onjuist” heeft bijgesteld.

Ook toen hij De Bruyne typeerde als voorlichter sloeg Stoffer aan het rekenen. Hij schetste dat de SGP in haar ruim honderdjarig bestaan in totaal zeventien volksvertegenwoordigers heeft afgevaardigd naar de Tweede Kamer. Met maar liefst elf van hen werkte De Bruyne samen. „Menno, niemand heeft zo’n lange staat van dienst gehad binnen de SGP”, zei Stoffer. „De enige die er een beetje bij in de buurt kwam, was ds. Zandt, namelijk 36 jaar.”

De Bruyne heeft volgens Stoffer „ongelooflijk veel betekend en gedaan” voor de SGP. Daarna typeerde hij de scheidende persvoorlichter nog aan de hand van de trefwoorden Zeeuw, hervormd, „of beter gezegd: oud-hervormd” en rebel. Dat laatste riep dan weer de vraag op wat de definitie van rebel is. „Iemand die zich verzet tegen de heersende tijdgeest. Zo’n rebel ben jij in mijn ogen. Tegen de tijdgeest het Evangelie”, sprak Stoffer.

Kleuren-tv

Columniste De Koning kreeg de zaal aan het lachen door in herinnering te roepen hoe De Bruyne zelf aankeek tegen zijn aanstelling bij de partij. Namelijk door te zeggen: „Heel Nederland nam in die tijd een kleuren-tv en de SGP nam mij.”

Kamervoorzitter Martin Bosma zei dat De Bruyne elke Kamerbewoner wel goede raad kon geven, ook de voorzitters. Dat was vooral zo wanneer zich zeldzame praktijken voordeden, zoals de filibuster. Daarbij proberen Kamerleden de beraadslaging zo lang gaande te houden dat het uiteindelijk vanwege de tijd niet meer tot besluitvorming komt. Manieren om dat te doen zijn bijvoorbeeld: voorlezen uit boeken of brieven. „Fracties die wilden filibusteren klampten Menno aan met de vraag: Hoe doe je dat? Twee uur later ging dan ook de voorzitter bij hem langs, met de vraag: Hoe overleef ik dat?

In zijn slotwoord dankte De Bruyne iedereen met wie hij had samengewerkt, ook de pers die hij met een knipoog omschreef als „een gevaarlijke roedel”. In een moeilijke periode van zijn leven was de SGP-Tweede Kamerfractie voor hem als „een gezinsvervangend tehuis”, zo blikte hij terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
SGP

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer