Ga met je kinderen in gesprek over de doop, adviseert Andrea van Hartingsveldt-Moree ouders. Om hen te helpen de betekenis van de doop uit te leggen, schreef ze ”Verbonden aan God: denken aan je doopdag”.
„Kruip dagelijks uit je doop”, zo stond Maarten Luther voor. Van Hartingsveldt-Moree onderstreept het belang daarvan en geeft ouders in haar nieuwste boek adviezen om jaarlijks met hun kinderen terug te denken aan de dag waarop zij gedoopt werden.
Waarom vindt u het zo belangrijk om de doopdag te herdenken?
„Het gaat mij niet zozeer om het memoriseren van de specifieke dag waarop de doop plaatsvond. Huisgodsdienst is echter gebaat bij rituelen. Het is waardevol als je op vaste momenten de gelegenheid neemt om met je kind stil te staan bij de doop. Dat kan zijn als de doop bediend wordt in de gemeente of op de datum waarop je kind gedoopt is.”
Hoe staat het met de aandacht voor de doop?
„De laatste jaren zie ik dat er iets meer aandacht voor komt, al zijn we veel verloren van wat de (nadere) reformatoren en puriteinen hadden. Zij spraken rijk en vrijmoedig over de doop.
Ouders vinden het gesprek hierover vaak moeilijk. Dat ligt onder meer aan de verwarrende visies die er zijn over de doop. Vraag vijf predikanten naar de betekenis van dit sacrament en je krijgt vijf verschillende antwoorden. Het is een mijnenveld geworden. Via mijn platform BijbelsOpvoeden hoor ik dat ouders het er soms met hun kinderen niet over durven te hebben, omdat ze niet weten of ze het goed zeggen. En dat terwijl er zo veel rijkdom in het genadeverbond ligt.”
Hoe was het om zelf dat mijnenveld te betreden?
„Ik weet dat er verschillende visies op de doop zijn, maar ik probeerde dicht bij de Schrift en het doopformulier te blijven. In Zijn Woord reikt de Heere ons Zelf beelden en betekenissen over de doop aan. Wie zou een lijn durven trekken van de ark van Noach en van de doortocht door de Rode Zee naar de doop, als God dat Zelf niet doet?”
„In Zijn Woord reikt de Heere ons Zelf beelden en betekenissen over de doop aan” - Andrea van Hartingsveld-Moree, auteur
Wat is volgens u de rijkdom van het genadeverbond?
„Pas op latere leeftijd is de doop voor mij gaan schitteren, toen ik de rode draad van Gods genadeverbond in de Bijbel zag oplichten. Dit sacrament laat het wonder zien dat God Zijn Naam wil verbinden aan ons leven, zonder dat wij daar ook maar een moment om gevraagd hebben. De heilige God daalt zo diep af om zich te verbinden aan zondige mensen. We hebben niks, maar bij God is de genade gratis te verkrijgen.”
Hoe kunnen ouders met hun kinderen stilstaan bij de doop?
„In het boek geef ik voor elk levensjaar –voor de leeftijd nul tot twaalf jaar– suggesties om de doopdag te herdenken. Ieder hoofdstuk belicht een ander aspect van de betekenis van de doop: het teken van Gods trouw, de afwassing van de zonden, wedergeboorte, de vereiste gehoorzaamheid. Voor ouders van tieners is er een algemeen hoofdstuk met Bijbelgedeelten, tips en gespreksthema’s.
Er is ruimte voor foto’s en aantekeningen en daarmee wordt het een persoonlijk boek dat meegegeven kan worden op de dag van de belijdenis, als het amen op de doop klinkt. Het kan ook een waardevolle herinnering zijn voor een jongere die niet tot het doen van belijdenis komt.”
Andrea van Hartingsveldt-Moree over haar boekje ”Verbonden aan God: denken aan je doopdag”