MuziekEngelse koormuziek
Anglicaanse koormuziek op nieuw kanaal Reformatorische Omroep

De Reformatorische Omroep zendt vanaf vrijdag 25 oktober non-stop Anglicaanse koormuziek uit op een nieuw radiokanaal, Radio 6.

Redactie muziek
Dirigent Jeroen Bal met ‘zijn’ Gorcum Boys Choir in Engeland. Beeld Gorcum Boys Choir
Dirigent Jeroen Bal met ‘zijn’ Gorcum Boys Choir in Engeland. Beeld Gorcum Boys Choir

Op het nieuwe kanaal ”Psalms and Hymns” gaat koormuziek klinken zoals die al eeuwen in Engeland wordt gezongen. Drs. Kees van Santen, oud-docent van het Driestar College, afgestudeerd in Engelse taal – en letterkunde, en dirigent Jeroen Bal van het Gorcum Boys Choir zijn medeverantwoordelijk voor de totstandkoming ervan. Bal is tevens docent Muziek aan de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem.

Evensongs worden steeds populairder in de gereformeerde gezindte en worden ook door steeds meer koren georganiseerd, ziet Van Santen. „Tegelijk signaleer ik soms een bepaalde gevoeligheid. Toen ik docent was op het Driestar College liet ik mijn leerlingen beelden zien van een Engelse viering. Steevast was dan het commentaar: „Dat is toch rooms?” Ik vertelde leerlingen dan dat de Anglicaanse kerk zich ten tijde van de Reformatie afscheidde van de rooms-katholieke kerk. Het uiterlijk van een Engelse viering kan daardoor nog wat weg hebben van het rooms-katholieke, maar de leer van de Anglicaanse kerk is protestants. De Anglicaanse koormuziek bevat vaak letterlijke vertolkingen van Bijbelteksten. De inhoud is dus voluit Bijbels.”

De muziek die op Radio 6 gaat klinken is deels herkenbaar en deels nieuw. „Veel Engelse hymnes zijn vertaald en zingen wij vandaag de dag ook. Denk aan ”Blijf bij mij Heer” en ”De dag door Uwe gunst ontvangen.” De onbekendere muziek vraagt wellicht wat meer inspanning om naar te luisteren, zeker ook omdat het Engels is.”

Meer informatie: reformatorischeomroep.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer