Kerk & religieOfficiële opening
Nieuw inloophuis ”Zout & Licht” richt zich op hele Barneveldse gemeenschap

Het nieuwe inloophuis ”Zout & Licht” in Barneveld is weliswaar een initiatief van de hersteld hervormde gemeente in deze plaats, maar richt zich op de hele Barnevelder gemeenschap, kerkelijk en niet-kerkelijk.

Gerrit van Dijk
Burgemeester J. van der Tak (l.) en ds. J. Joppe (r.) openen samen het Barneveldse inloophuis ”Zout & Licht”. beeld Niek Stam
Burgemeester J. van der Tak (l.) en ds. J. Joppe (r.) openen samen het Barneveldse inloophuis ”Zout & Licht”. beeld Niek Stam

Zo klonk het zaterdag in verschillende toespraken tijdens de officiële opening van het inloophuis.

Vanuit een donker wolkendek druilt zaterdagmorgen een lichte regen neer op de ongeveer zestig belangstellenden voor de openingsceremonie van inloophuis Zout & Licht. De plechtigheid die anders buiten zou plaatsvinden, wordt verkast naar binnen, in de hal van ”Rumah Maluku”. In dit gebouw van de Molukse gemeenschap is ook het inloophuis gehuisvest.

Hubrecht Smits, diaken en commissielid voor ”Zout & Licht”, vertelt in zijn openingswoord over het hoe en waarom van dit inloophuis. „Diaconie richt zich niet alleen op het lenigen van nood binnen de kerk, maar ziet ook menselijke nood buiten de kerk. Omdat binnen de kerkenraad van de hersteld hervormde gemeente in Barneveld het verlangen leefde iets te doen voor mensen in nood uit de hele Barnevelder samenleving, ontstond het idee van een laagdrempelig inloophuis waar kwetsbare mensen –ouderen, vereenzaamden en ieder met sociaaleconomische problematiek– terechtkunnen om een luisterend oor te vinden.”

„Diaconie richt zich niet alleen op het lenigen van nood binnen de kerk, maar ziet ook menselijke nood buiten de kerk” - Hubrecht Smits, diaken hersteld hervormde gemeente Barneveld

Diaken Smits wil graag benadrukken: „Let wel: dit inloophuis is niet evangelisatorisch, maar diaconaal van karakter, al zullen de medewerkers hun christelijk geloof niet onder stoelen of banken steken. Ieder, van welke levensovertuiging of achtergrond ook, is welkom.”

Een vlag met het nieuw ontwikkelde logo wordt binnengedragen. Diaken Smits legt uit wat de afbeelding symboliseert. Het logo laat in licht- en donkergroene tinten en witte kleuren twee verstrengelde figuren zien. „De verstrengeling van de twee figuren wijst op een innige verbondenheid en bereidheid om voor elkaar te zorgen”, aldus Smits, „en de verschillende groentinten symboliseren behalve het zout en het licht, de openheid naar mensen met verschillende levensovertuigingen.”

Zonder grenzen

Ds. J. Joppe, een van de predikanten van de hersteld hervormde gemeente in Barneveld, mediteert over Matthéüs 5, het hoofdstuk waar de naam van het inloophuis vandaan komt. „Als de Heere Jezus Zijn discipelen de opdracht geeft het zout der aarde en het licht der wereld te zijn, dan is de taak van gelovigen niet beperkt tot de eigen christelijke gemeente. Christenen behoren voor de hele wereld, voor eenieder in nood, een zoutend zout en lichtend licht te zijn. Ook diaconie is zonder grenzen en daarom is ”Zout & Licht” er voor iedereen.”

Veel belangstelling. beeld Niek Stam

Vroege Kerk

Burgemeester J. van der Tak wijst er in zijn toespraak op dat het initiatief van het inloophuis in een lange traditie van de kerk staat. In de Vroege Kerk bekommerden christenen zich om mensen om wie niemand zich meer bekommerde, gaf hij aan. En in de negentiende eeuw ontstonden juist vanuit de kerk pogingen om het onmenselijk zware leven van arbeiders –ook kindarbeiders– te verlichten. Als voorbeeld noemt Van der Tak de voetbalclub Everton uit Liverpool, die door een kerk was opgericht met het doel arbeiders enige ontspanning en sociale ontmoeting te geven.

Dan kruipt er vlak voor de voeten van de burgemeester een klein meisje op de schoot van ds. Joppe. Burgemeester Van der Tak onderbreekt zijn rede en merkt vertederd op: „Ha, waarschijnlijk uw kleinkind? Zij wil natuurlijk bij opa op schoot.”  Nee hoor, reageert ds. Joppe, „ik ben niet de grootvader, dit meisje is de dochter van mijn collega-broeder ds. M. Klaassen, die ook bij deze openingsceremonie aanwezig is.” Dan lacht de Barnevelder burgervader en vervolgt zijn toespraak door op te merken dat de kerkenraad er goed aan deed het forse bedrag van het binnengekomen legaat niet te „smashen in de algemene middelen, maar het te bestemmen voor zoiets sociaals als het inloophuis, dat hopelijk van betekenis mag zijn voor de sociale nood van eenzaamheid, overmatig drankgebruik en drugsverslaving die ook in christelijk Barneveld speelt.”

Tijdens de toespraak van burgemeester Van der Tak (r.) kruipt een klein meisje bij ds. Joppe (l.) op schoot. beeld Gerrit van Dijk

Alle dagen

Arie van Duijvenbode, een van de zes commissieleden en nauw betrokken bij de oprichting en running van ”Zout & Licht”, benadrukt na de openingsplechtigheid nog eens dat het inloophuis wel een kerkelijk initiatief is, maar toch mikt op de brede Barnevelder samenleving. Van Duijvenbode, die als leraar praktijkonderwijs aan de Jacobus Fruytier scholengemeenschap oog kreeg voor kwetsbare leerlingen, is van harte betrokken bij het inloophuis. In de buurt zijn 2500 flyers verspreid. Als het aan hem ligt, mag het centrum aan de Boutenseweg 4a, dat voorlopig alleen op dinsdagmiddagen en vrijdagochtenden geopend is, alle dagen van de week open.

„Als het aan mij ligt, mag het inloophuis alle dagen van de week open” - Arie van Duijvenbode, commissielid

Van Duijvenbode zal erop toezien dat de vele vrijwilligers mensen alleen over het Evangelie vertellen als het ter sprake komt, geeft hij aan. „De zorg voor de nood van de naasten, die moet voorop staan”, zegt hij. Dan, wijzend op afbeeldingen aan de muur: „Dat zijn niet zomaar willekeurige prenten; die zijn hier opgehangen met een bedoeling, in de hoop dat bezoekers gaan vragen naar de betekenis. Als er vragen vanuit de bezoekers opkomen, ja, dan mogen wij daar natuurlijk vanuit onze geloofsovertuiging antwoorden op geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer