MuziekRecensie
Cd-recensie: Gebroeders De Jong spelen Mendelssohn op orgel vierhandig

In 2010 namen de gebroeders De Jong in de Oude Kerk van Delft een cd op met arrangementen van muziek van Mendelssohn. Het betrof rijpere werken van het gewezen wonderkind à la Mozart. Nu is er een tweede schijf, vanuit Leeuwardens Grote Kerk, met de focus nadrukkelijk ook op jeugdwerken.

Piet van de Wege
beeld RD
beeld RD

Zes nummers componeerde Mendelssohn tussen z’n 12e en 17e jaar: delen uit de strijkerssymfonieën, een koraalfuga over ”Wie schön leuchtet der Morgenstern”, een karakterstuk voor piano getiteld ”Sehnsüchtig” (hunkerend) en zo meer. De verbluffende vaardigheid in vooral barokke technieken –Mendelssohn was idolaat van Bach– springt in het oor. Het Müllerorgel uit 1727 is een prachtig medium voor deze vlotte, frisse werkjes en eveneens voor de muziek van later datum, de oratoria, cantates en pianowerken.

In het cd-boekje bieden Euwe en Sybolt een beknopte maar goede verantwoording van en toelichting op het repertoire. Dat biedt geen representatief beeld van de componist. Daarvoor ontbreekt er in de selectie te veel drama en temperament, daarvoor kabbelen te veel nummers alleen aangenaam bevallig en mild welluidend voort. Hier spreekt, kortom, niet de Mendelssohn van de Saltarello uit de vierde Symfonie, maar die van het Allegretto uit de vierde Orgelsonate.

Fijne bijkomstigheid: wie deze fraaie cd koopt, krijgt volume I erbij!

Felix Mendelssohn Bartholdy – Transcriptions for organ duet, volume II, Euwe & Sybolt de Jong; WestraMedia (WM 290424), € 18,95; bestellen: www.shopdejongdejong.nl

Aria "Auch der Danae Reiz musste des Himmels Lichtstrahl einst" (Mendelssohn)
Chorale "Aus tiefer Noth" (Mendelssohn)
Allegro uit Symphony for Strings no. 8 (Mendelssohn)

Gerelateerd nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gedraaid

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer