MuziekMeerjarenproject
Dutch Baroque hoopt met muziek van meerjarenproject luisteraars diep te raken

Met een nieuw meerjarenproject ”Bekend (gemaakt), bemind (geraakt)” wil Dutch Baroque een breder publiek kennis laten maken met bekende en minder bekende klassieke werken.

Dutch Baroque. Beeld Martin Droog
Dutch Baroque. Beeld Martin Droog

De concerten zullen elk een eigen thema krijgen. Daarmee hopen de zangers en orkestleden en de artistiek leider van het barokorkest, Gerard de Wit, luisteraars diep te raken en een blijvende indruk bij hen achter te laten.  De eerste concerten in de serie vinden plaats op 1 november in Zeist en op 2 november in Zwijndrecht. Ze hebben als thema ”Miserere mei, Deus!” (Psalm 51), waarbij geestelijke muziek uit de barok en de klassieke periode wordt uitgevoerd.

Het programma opent met Bachs ”Tilge höchster meine Sünden” BWV 1083), een bewerking van Pergolesi’s beroemde Stabat Mater. Een compositie met zijn rijke harmonieën en emotionele diepte, waarbij gesmeekt wordt om vergiffenis en verlossing. Vervolgens klinkt het bekende ”Miserere mei Deus” van Allegri.  Minder bekend bij het grote publiek is ”Gott, sei mir gnädig nach deiner Güte”, gecomponeerd door Bachs voorganger in Leipzig, Johann Kuhnau. Dit aangrijpende werk is doordrenkt van barokke expressiviteit en devotie. Een contrast hiermee vormt Haydns Organconcerto in D, Hob XVIII : 2. Na een sprankelend allegro volgen een ingetogen adagio molto en een feestelijke allegro. De avond wordt afgesloten met Mozarts ”Missa brevis” in G major K.140, een krachtig en lichtvoetig werk.

De missie van Dutch Baroque is vocale en instrumentale muziek uit de 17e en 18e eeuw op „historiserende” wijze tot klinken te brengen voor een zo breed mogelijk publiek.

Meer informatie: dutchbaroque.nl .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer