Kerk & religieOpen Doors
Open Doorsdag: Navolging is een groot voorrecht

„Volg Mij” is zaterdag de rode draad tijdens de Open Doorsdag. Voor voorganger Suleiman uit Nigeria betekent dit dat hij probeert terug te gaan naar zijn land, ook al hebben zijn kinderen „in Nederland alles om succesvol te zijn”. Pastor George voelde „diepe vrede” terwijl hij tussen criminelen en mensen van Islamitische Staat in de gevangenis zat. „Als Jezus met ons is, kan Hij de slechtste situatie in de mooiste veranderen.”

Bezoekers stromen zaterdag binnen om te luisteren naar sprekers pastor George uit Syrië, Vina uit Indonesië en Suleiman uit Nigeria. beeld Niek Stam
Bezoekers stromen zaterdag binnen om te luisteren naar sprekers pastor George uit Syrië, Vina uit Indonesië en Suleiman uit Nigeria. beeld Niek Stam

De 1800 zitplaatsen van de Midden Nederland Hallen in Barneveld zijn voor zowel het middag- als het avondprogramma uitverkocht. Christenen met verschillende achtergronden bezoeken Barneveld om elkaar te ontmoeten en „te luisteren naar verhalen over pijn en lijden”, zoals de Nigeriaanse predikant Suleiman het omschrijft. Het „maakt zijn hart blij”.

De zaal in Barneveld is gevuld tijdens de Open Doorsdag. beeld Niek Stam

Als Jezus roept om Hem te volgen, is dat een groot voorrecht, stelt Maarten Dees, directeur van Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd. „Een rabbi riep alleen de allerallerbeste leerlingen om hem te volgen. Als je werd geroepen, liet je alles uit handen vallen.” Voor Dees was Anne van der Bijl, die in 1955 Open Doors oprichtte, een voorbeeld in deze navolging. „Zijn volgen van Jezus had iets avontuurlijks. Radicaal als hij was, zei hij: „Als je in Nederland helemaal niets ervaart van vervolging om Christus’ wil, ben je het dan wel waard om vervolgd te worden? Zijn we geen lafaards geworden?” Navolging is een thema van overgave.”

Terwijl Dees een gebed uitspreekt, wordt het openingslied –„Ik heb besloten Jezus te volgen en keer niet terug”– zachtjes doorgespeeld. Het zingen van dit lied kostte in een klein dorpje in India een heel gezin het leven, maar het plantte in het dorpshoofd een zaadje voor het Evangelie. Uiteindelijk verklaart hij met het hele dorp trouw aan Jezus. „Dankzij het gezin dat geloofde, volhardde en zich opofferde tot de dood toe”, aldus Klaas Muurling, die zelf jarenlang Bijbels smokkelde voor Open Doors, in een inleidende video op het openingslied.

Paradijs

Pastor George, afkomstig uit een dorp in het noordoosten van Syrië, kwam illegaal naar Nederland voor de Open Doorsdag, vertelt hij. „Ik sta in Syrië op de terroristenlijst omdat ik Jezus volg. Maar Christus werkt ook op gevaarlijke plekken.” De voorganger vond het moeilijk om God te dienen en tegelijk zijn gezin te beschermen tegen de bomaanslagen die vlak bij zijn huis en de school van zijn kinderen plaatsvonden. „Maar Jezus zei: „Ik wil dat je Mij hier in Syrië volgt.” Toen heb ik mijn huis geopend als kerk.”

„Jezus zei: Ik wil dat je Mij in Syrië volgt”” - Pastor George uit Syrië

Toen de gemeente groeide, huurde ze een plek om te bidden. Meerdere keren sloot de Syrische overheid die. Pastor George werd opgepakt en tussen criminelen gevangengezet. God gaf geen antwoord op de vraag waarom hij in de gevangenis moest zijn, „maar ik voelde diepe vrede. Het was als een paradijs. Ik zag dat de gevangenen waren als schapen zonder herder. Ze vroegen me te bidden. Uiteindelijk verloste de Heere me uit de gevangenis.” De gemeente die begon met enkel pastor George en zijn gezin, groeide uit tot een groep van meer dan 150 Koerdische moslims die zich tot het christendom bekeerden.

Verdubbelde collecte

De bijna 2000 aanwezigen wordt gevraagd zelf ook bij te dragen, met giften en gebed. Directeur Dees moedigt aan „blijmoedig te geven” voor de collecte, want er is een echtpaar dat heeft aangegeven de collecte te zullen verdubbelen tot maximaal 100.000 euro. Ook de petitie ”Breek de stilte” kan getekend worden. Een stand bij de ingang roept op om de 16,2 miljoen verdreven christenen in Sub-Sahara-Afrika niet alleen te laten staan, maar de stilte te breken. Naast de lange rij voor de koffie en thee in de pauze, zijn er ook veel mensen die aan deze oproep gehoor geven en hun naam onder de petitie te zetten. De teller staat inmiddels op ruim 29.000 handtekeningen.

De stand voor de petitie. beeld Niek Stam

„Wij hebben vaak niet door wat christenen in Afrika moeten meemaken” - Rosanne Flier, bezoeker

De petitie kan ook getekend worden door een kaart in te vullen die bij iedere zitplaats is neergelegd. Deze kaart bevat daarnaast de naam van een vervolgde christen in Afrika. Rosanne Flier uit Lunteren vulde het formulier in. „Het is mooi dat we op deze manier verbonden kunnen zijn met christenen in Afrika. Wij hebben hier vaak niet door wat zij mee moeten maken. Zo’n avond bij Open Doors maakt je daar weer bewust van.” Rosannes kaart roept op tot gebed voor de 25-jarige Kumaga Agabi uit Nigeria.

„De petitie geeft ons een stem en is als een reddingsboei”, zegt voorganger Suleiman uit Nigeria. Zijn dorp werd tien jaar onderdrukt door terreurorganisatie Boko Haram. „Tussen 2013 en 2023 brachten zij 20.000 mensen met dezelfde kerkelijke achtergrond als ik om het leven.” Hij vraagt om gebed. „Wij hebben jullie steun nodig. Als één lid lijdt, lijdt het hele lichaam. Ons lijden in Nigeria is ook het lijden van de kerk hier.”

Suleiman hoopt terug te keren naar Nigeria. „Nederland is een fijn land en mijn kinderen hebben hier alles om succesvol te zijn. Teruggaan naar Nigeria kan ons leven kosten. Maar onze wil is verankerd in de wil van de Heere Jezus. Hij heeft het verlangen in mij gewerkt om terug te gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer