BuitenlandVerkiezingen VS
Trump wil mogelijk leger inzetten tegen „interne vijand”

Donald Trump wil eventueel het leger inzetten tegen de „interne vijand.” Die is volgens hem gevaarlijker dan China of Rusland.

Trump in 2020 tijdens een ceremonie waar hij leden van de Nationale Garde onderscheidt. beeld AFP, Brendan Smialowski
Trump in 2020 tijdens een ceremonie waar hij leden van de Nationale Garde onderscheidt. beeld AFP, Brendan Smialowski

De voormalige Amerikaanse president zei dit in een interview met Fox News dat afgelopen zondag werd uitgezonden. „Ik zeg altijd dat we twee vijanden hebben. We hebben de vijand buiten en we hebben de vijand binnen. En de vijand binnen is naar mijn mening gevaarlijker dan China, Rusland en al die andere landen.”

„Ik denk dat het grootste probleem de mensen binnen zijn. We hebben een aantal zeer slechte mensen. We hebben gekke mensen, extreemlinkse gekken. Ze zijn marxisten en communisten en fascisten, en ze zijn ziek,” zo poneerde hij.  Daarbij noemde hij enkele namen, waaronder die van Nancy Pelosi, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Hij beloofde wanneer hij wordt gekozen deze tegenstanders aan te pakken: „Dit probleem moet heel gemakkelijk opgelost kunnen worden; als het nodig is door de Nationale Garde, of, als het ernstiger is, door het leger,” aldus Trump.

De Nationale Garde is een militair verdedigingskorps dat verbonden is aan de verschillende Amerikaanse staten, maar waarvan het bevel wordt gevoerd door het Pentagon wanneer de missies van federale aard zijn.

In de Amerikaanse media wordt in het algemeen gesteld dat Trump hiermee alle politieke tegenstanders bedoelde. De hem meer welgezinde pers zegt dat het de presidentskandidaat gaat om groepen als Antifa, die vooral in het verleden voor veel maatschappelijke onrust hebben gezorgd.

In het interview dat Fox News woensdagavond had met Kamala Harris haalde de Democratische presidentskandidate vanwege deze opmerkingen van Trump heel fel naar hem uit. De redacteur van Fox probeerde Trumps uitspraken enigszins te bagatelliseren, maar Harris was verbeten en hield vol dat zulke bedreigingen extreem gevaarlijk zijn als ze uit de mond komen van iemand die president wil worden.

Huiveren

Niet alleen politieke tegenstanders van Trump hebben kritiek. Ook partijgenoten van hem zeggen te „huiveren” bij deze uitspraken. Zij vrezen dat die ook hun eigen kansen bij de komende Congresverkiezingen in gevaar brengen.

„Hij maakt het zeker moeilijk voor Republikeinen op lager niveau, omdat mensen en de media hun voortdurend zullen vragen om te reageren op iets schandaligs dat Donald Trump heeft gezegd, terwijl ze zich in werkelijkheid willen concentreren op hun eigen boodschap”, zegt Republikeinse opiniepeiler Whit Ayres. „Het zou voor de meeste Republikeinse wetgevers echt verontrustend zijn als dat zou gebeuren, want zo werken we niet als land, zo gedragen we ons niet als democratie”, stelt de strateeg over het inzetten van het leger tegen politieke vijanden.

Volgens Ayres laat Trump zich meeslepen door zijn poging om een ​​beeld van kracht uit te stralen. „Een van de dingen die hij wil doen, is kracht uitstralen. Dat is het onderliggende idee van deze overdreven belachelijke uitspraak. Hij laat kiezers zien dat hij sterk is. Veel mensen willen een sterke president zien, maar ze zouden het er niet mee eens zijn als hij dat doel nastreeft.”

Trump in 2020 met de inmiddels in ongenade gevallen generaal Mark Milley. beeld AFP, Olivier Douliery

Sommige Republikeinse senatoren hebben geprobeerd Trump te waarschuwen voor het dreigen met politieke wraak als hij voor een tweede termijn gekozen zou willen worden. „Dit is niet de richting die we met dit land op willen”, zei senator Mike Rounds al in juni, toen Trump suggereerde dat hij zijn politieke vijanden zou vervolgen.

De voormalige minister van Defensie van Trump, Mark Esper, vreest echt dat Trump daadwerkelijk het leger tegen Amerikaanse burgers zal gebruiken. „We moeten de opmerkingen van politieke en andere leiders altijd serieus nemen, absoluut”, zei Esper, een Republikein, deze week bij omroep CNN. „Ik zag in de zomer van 2020 dat president Trump en de mensen om hem heen de Nationale Garde op verschillende manieren wilden inzetten in steden als Chicago, Portland en Seattle.”

De gepensioneerde generaal Mark Milley, die onder Trump voorzitter was van de Joint Chiefs of Staff, vertelde journalist Bob Woodward dat Trump „tot in zijn kern een fascist” is.

Senator Markwayne Mullin werd woensdagmiddag tijdens een interview met CNN ondervraagd over Trumps recente opmerkingen. Hij gaf toe dat een nieuwe Republikeinse regering het rechtssysteem niet als wapen tegen politieke tegenstanders zou moeten gebruiken, maar probeerde Trump ook te verdedigen door te beweren dat „het linke blok” politiek gemotiveerde onderzoeken en vervolgingen van Trump en zijn bondgenoten had nagestreefd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer