BuitenlandReportage New Jersey
Nederlandse immigrant kiest voor Trump, maar heeft wel zo zijn bedenkingen

Reformatorische christenen in New Jersey met Nederlandse roots stemmen voor meer dan 95 procent op Donald Trump. „Hij is een slimme zakenman, die bewezen heeft ons land te kunnen leiden.”

Pompton Plains heeft een sterke voorkeur voor Donald Trump, blijkt uit de billboards in tuinen. beeld RD
Pompton Plains heeft een sterke voorkeur voor Donald Trump, blijkt uit de billboards in tuinen. beeld RD

„Ja, ik stem op Trump. Een alternatief is er eigenlijk niet als je een conservatief beleid wilt”, zegt Steve Mol. Maar de manager bij Van Vugt Greenhouses in Pompton Plains doet dat wel met de nodige reserve. „Trump heeft punten die ik kan waarderen, zoals zijn strijd tegen abortus en zijn ideeën over de economie. Ik waardeer ook dat hij zich beschikbaar stelt. Voor geld of carrière hoeft hij het niet meer te doen. Dat is positief. Er is echter ook een grote maar. Zijn persoonlijk leven strijdt met alles wat de Heere heeft geboden. Dat vind ik onverteerbaar.”

„Ik denk dat iedereen in onze kerkelijke gemeente op hem stemt”, zegt Steve Mol, lid van de gereformeerde gemeente van Clifton. beeld RD

Om die reden wil Mol ook absoluut niet meedoen aan de persoonsverheerlijking van Trump, zoals die soms ook bij reformatorische christenen in Amerika valt waar te nemen. „Ik denk dat iedereen in onze kerkelijke gemeente op hem stemt. Maar wie de zondagse prediking serieus neemt, hoedt zich ervoor een mens te verheerlijken of de zondige daden van iemand goed te praten”, zegt Mol, die lid is van de gereformeerde gemeente van Clifton. Mol kijkt ook niet zonder zorg naar de komende verkiezingen. „Maar vergeet één ding niet: de Heere regeert. Hem ontglipt het bestuur van deze wereld niet!”

Corrupt

Dat de omgeving een sterke voorkeur voor Donald Trump heeft, blijkt uit de billboards die in tuinen langs Jacksonville Road staan. Langs deze weg staat de reformatorische school en is een concentratie van kwekerijen te vinden, grotendeels gesticht door immigranten uit Ridderkerk die behoren tot de Gereformeerde Gemeenten. Vandaar dat de weg officieus wel de Van Wingerden Road wordt genoemd.

De ruim 80-jarige Ruth van Wingerden runt samen met haar man een tuincentrum waar in deze tijd van het jaar chrysanten in de aanbieding zijn. Als haar wordt gevraagd wat ze van de komende presidentsverkiezingen denkt, zegt ze met een enigszins bezorgd gezicht: „Vooropgesteld, ik heb moeite met Trumps persoonlijke leven, maar ik hoop dat hij wint. Trump is een zakenman die durft door te pakken. Hij heeft bewezen dat hij het land kan leiden. En hij verdedigt conservatieve waarden.” Als voorbeeld noemt ze de strijd van Trump tegen abortus. „Hij wil het ongeboren leven beschermen.” Met duidelijk waarneembare weerzin zegt ze: „De Democraten? Die zijn zo ongelofelijk corrupt.”

De ruim 80-jarige Ruth van Wingerden runt samen met haar man een tuincentrum. beeld RD

Dat Trump een bijzondere taak en plaats heeft, blijkt volgens Ruth van Wingerden heel duidelijk uit het feit dat er twee keer geprobeerd is hem te vermoorden, maar dat die pogingen beide keren zijn mislukt. „Het kan niet zonder een hoge bedoeling zijn dat God hem twee keer spaarde.”

Conservatieve politiek

Micah Lewis (17) uit Pompton Plains is net een dag te laat geboren om dit jaar te mogen stemmen. „Maar als ik stemgerechtigd zou zijn, zou ik inderdaad mijn stem aan Trump geven, zij het met veel reserve. Hij is van de twee kandidaten het meest conservatief, maar er is veel op hem aan te merken.”  Micah zegt zich ook niet bij een politieke partij aan te willen sluiten. „Zowel Democraten als Republikeinen maken zich schuldig aan corruptie.”

Lewis, die behoort tot de free reformed church van Pompton Plains, zegt dat vrijwel alle leden van zijn kerkelijke gemeente de conservatieve politiek van de Republikeinen steunen. „Neem abortus, neem de genderdiscussie, dan kun je toch niet op een Democraat stemmen?”

„Neem abortus, neem de genderdiscussie, dan kun je toch niet op een Democraat stemmen?” - Micah Lewis, inwoner Pompton Plains

In de zondagse dienst, waarin meestal Lewis’ vader als predikant voorgaat, wordt gebeden voor de leiders van het land. „Nee, er wordt niet voor een bepaalde politicus gebeden. Maar we vragen God wel of Hij de president en regering wijsheid wil geven.” Lewis zegt zich zorgen te maken over de verdeeldheid in zijn land. „Maar ik ben niet zonder hoop. Want God regeert en het loopt Hem niet uit de hand.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer