Buitenland
Italiaans hof: migranten in Albanië moeten terug naar Italië

Een Italiaans hof heeft vrijdag de detentie van twaalf migranten die naar een nieuw migrantenkamp in Albanië zijn gebracht verworpen. De rechtbank die zich bezighoudt met immigratie oordeelde dat alle migranten naar Italië moeten worden gebracht.

ANP

Het gaat om de eerste mensen die naar de nieuw geopende opvangcentra in Albanië zijn gebracht. Italië wil migranten die op zee worden opgepikt in het vervolg niet meer opvangen in Italië, maar in Albanië. Daar kunnen ze dan het asielproces afwachten. Op die manier hoopt de regering van de uiterst rechtse Giorgia Meloni de immigratie onder controle te krijgen.

Maar het hof vindt dat in Italië moet worden besloten over hun asielaanvraag. De migranten komen uit Egypte en Bangladesh en omdat die landen in Italië niet als veilige gebieden gelden, zouden ze het recht hebben om hun asielproces in Italië af te wachten. Alleen mensen uit landen die op een lijst met veilige landen staan kunnen in Albanië worden opgevangen.

Bangladesh en Egypte staan weliswaar op die lijst met 22 landen, maar zouden nu toch niet in aanmerking komen. Het Europees Gerechtshof oordeelde namelijk recent dat het hele grondgebied van een land veilig moet zijn om een land dat stempel te geven. Volgens de Italiaanse rechtbank is dat in Egypte en Bangladesh niet het geval.

Het is niet duidelijk of de Italiaanse autoriteiten nu direct gehoor gaan geven aan het oordeel en de migranten overplaatsen naar Italië. Eerder deze week werden al vier andere migranten, die samen met de twaalf waar het nu om gaat aankwamen, naar Italië gehaald. Zij bleken minderjarig of hadden gezondheidsproblemen.

Het plan om migranten naar Albanië te brengen is omstreden, omdat dat land buiten de EU ligt. Volgens mensenrechtenorganisaties kunnen landen niet zomaar migranten verplaatsen naar een ander land. Mensen hebben het fundamentele recht om asiel aan te vragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer