Buitenland
Duitse Bondsdag neemt veiligheidswetten aan na aanslag Solingen

De Duitse Bondsdag is akkoord gegaan met een nieuw pakket veiligheidswetten die de regering van Olaf Scholz had voorgesteld na de aanslag in Solingen twee maanden geleden. Het is nu onder meer verboden om messen te dragen bij publieke evenementen en de regels voor uitgeprocedeerde asielzoekers worden strenger.

ANP

Hoewel de regeringspartijen een meerderheid hebben in het parlement was het niet zeker dat het pakket zou worden aangenomen. Binnen de sociaaldemocratische SPD van Scholz en de Groenen was kritiek op het plan, omdat de wetten te streng zouden zijn voor migranten. De CDU en ook de liberale regeringspartij FDP vonden juist dat het pakket niet ver genoeg ging. Volgens Duitse media ging aan de stemming dan ook een verhit debat vooraf.

De nieuwe maatregelen bepalen onder meer dat asielzoekers geen recht hebben op een uitkering in Duitsland als ze, in lijn met de Dublin-akkoorden, al in een ander land asiel hadden moeten aanvragen. Dit zou mensen moeten aanmoedigen om het land te verlaten. Ook krijgen veiligheidsdiensten meer bevoegdheden, zoals gezichtsherkenning, om data van het internet te halen.

De wetten zijn een reactie op de aanslag in Solingen van eind augustus. Een uitgeprocedeerde Syriër stak toen drie mensen dood op een volksfeest en verwondde er acht. De mesaanval werd opgeëist door Islamitische Staat. De regering in Berlijn stelde daarna ook al grenscontroles in om meer toezicht te houden op illegale migratie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer